Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Het ´spreekverbod´ van mgr. Bär: de feiten

Het ´spreekverbod´ van mgr. Bär: de feiten
UTRECHT (RKnieuws.net) - De oud-bisschop van Rotterdam, mgr. Bär, mag niet meer in de media optreden. Bär zei dit op 10 juli in een telefonisch interview met het tv-programma Nova. "Hoge instanties" in het Vaticaan hebben hem dit in een brief laten weten. De Nederlandse bisschoppen kennen de brief niet en kunnen niets zeggen over de inhoud ervan. RKnieuws.net zet de feiten op een rij.
In het weekend vóór de Nova-uitzending had muziekverkoper Kees Koudstaal een ontmoeting met mgr. Bär. Koudstaal regelt de opnames van de muziek van de monnikken van het klooster Chevetogne, waar Bär sinds zijn terugtreden in 1993 verblijft. Tijdens de ontmoeting vertelt Bär dat hij niet langer in de publiciteit mag treden.

Naar aanleiding van het nieuws dat Koudstaal weet te melden, gaat het Nederlandse actualiteitenprogramma Nova op onderzoek uit en komt donderdagavond met een uitzending waarin een telefonische reactie van de oud-bisschop is te horen.

'Verbod om in de media op te treden'

In het telefonisch interview zegt Bär dat hij "van hoge instanties" binnen het Vaticaan een verbod heeft gekregen om in de media op te treden. Hij zoekt naar een goede benaming: "noemt u dat maar een 'spreekverbod', maar het is dus iets verfijnder dan dat".

Het is niet duidelijk wat de status van het verbod is: het gaat om een brief die mgr. Bär persoonlijk heeft ontvangen. De woordvoerder van de Nederlandse bisschoppenconferentie liet weten dat de bisschoppen de brief niet kennen, en dus geen uitspraken kunnen doen over de inhoud ervan. Ook wil Bär verder niets zeggen op de vraag van wie het verbod nu feitelijk afkomstig is, "maar het komt van boven", aldus de oud-bisschop.

Redenen

De voormalig bisschop van Rotterdam zegt niet precies te weten waarom hem wordt verboden nog langer in de media op te treden. In 1996 zei Bär dat hij 'zuiniger' zou zijn met zijn publieke optredens. Net als in de politiek is het in de kerk ongebruikelijk dat bestuurders na hun terugtreden nog publiekelijk commentaar blijven geven op het beleid of de standpunten van hun voorgangers.

Toch was Bär in de periode na zijn plotselinge aftreden in 1993 tot op heden nog regelmatig in de media aanwezig.

Zo gaf hij vorig jaar in het programma Nova nog commentaar op de Nederlandse euthanasiewetgeving, waarin hij een ander standpunt innam dan de Nederlandse bisschoppen. Bär noemde het een goede zaak dat er in Nederland regelgeving bestond rond euthanasie: "Je kunt niet doen alsof het niet bestaat, je moet er iets voor regelen". De Nederlandse bisschoppen hadden daarentegen de Nederlandse euthanasiewetgeving scherp veroordeeld.

Geen termijn

In het interview met Nova zei Bär zich aan het spreekverbod te zullen houden: "ik heb me nooit verzet tegen kerkelijke wetten en dingen die van daaruit tot mij gekomen zijn."

Hoewel er volgens hem geen termijn voor het verbod werd genoemd, neemt Bär (75) aan dat het spreek- en publicatieverbod voor de rest van zijn leven geldt. (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken