Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Prijs "Gouden duiven voor de vrede" voor kardinaal Etchegaray

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - De persprijs "Gouden duiven voor de vrede" is toegekend aan de franse kardinaal Roger Etchegaray, oud-voorzitter van de pauselijke commissie Justitia et Pax (Rechtvaardigheid en Vrede) en van Cor Unum, maar vooral de man van delicate opdrachten zoals de vredesmissie naar Irak. Dat meldt het Romeinse persagentschap ZENIT.
Kardinaal Etchegaray kreeg de prijs omdat hij de waarde van de vrede steeds sterk onderlijnd heeft en omdat hij altijd gepoogd heeft de vrede via dialoog te verwezenlijken. De prijs is in Rome uitgereikt door de niet-gouvernementele organisatie "Archivio Disarmo´´.

De prijs werd in 1986 ingesteld naar aanleiding van het Internationaal Jaar van de Vrede. "De vrede ligt op de lippen van iedereen maar zij is nog onvoldoende in de handen van allen omdat te veel handen overladen zijn met wapens´´, verklaarde kardinaal Etchegaray bij de uitreiking van de prijs.

"De dialoog ligt aan de basis van alles. Twee personen kunnen mekaar niet ontmoeten zonder te dialogeren. De dialoog is noodzakelijk in het gezin, in het dorp, in de stad, binnen de natie, tussen de volkeren. Zonder dialoog kan men niets doen. De dialoog is moeilijk want om de ander te kunnen begrijpen moet men de ander respecteren", zo zei de kardinaal.

"Vrede is ontwapening maar ontwapening volstaat niet" vervolgde kardinaal Etchegaray. "De vrede heeft ook iets niet materiëel nodig. Er is ook een ontwapening van het hart nodig". (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken