Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Sociale jongerenactie bisdommen Aken, Luik en Roermond succesvol afgesloten

Sociale jongerenactie bisdommen Aken, Luik en Roermond succesvol afgesloten
AKEN (bisdom-roermond.nl) - Met een wervelende show is zondagmiddag (13 juli) op de Katschhof in Aken de sociale jongerenactie CONTACTION afgesloten. Op en rond het grote plein naast de Dom in de keizerstad stonden ruim 4000 jongeren die de afgelopen dagen hadden meegedaan aan de actie van de bisdommen Aken, Luik en Roermond.
Op een levensgrote bühne vertelden jongeren over hun project én werd ter afsluiting een rockconcert gehouden.

Sinds donderdagavond waren de jongeren in kleine groepen op pad geweest om in hun omgeving een of meer sociale projecten uit te voeren. In Limburg waren groepen actief uit Roermond, Thorn, Horn, Heythuysen, Stramproy, Venlo, Horst, Maastricht en Heerlen. De projecten verschilden van plaats tot plaats. In Roermond ging een groep jongeren uit Thorn/Horn en Heythuysen aan de slag om het houtwerk van de Tomaskerk opnieuw te verven. Met schuurpapier en emmers beits waren ze twee dagen druk in de weer.

"De actie is perfect verlopen," zegt de heer Koninckx, een van de begeleiders van de groep, terwijl hij zich tussen de duizenden jongeren op de Katschhof verstaanbaar probeert te maken. "Ze hebben als leeuwen gewerkt. Aan het einde van de dag was iedereen doodop, maar als er eentje probeerde uit te rusten, werd hij door iemand anders van de groep meteen weer aangepord om aan de slag te gaan." Het project is zondagochtend tijdens de wekelijks eucharistieviering officieel opgeleverd. "Het kerkbestuur was heel tevreden over het resultaat," aldus Koninkx. De kapelaan wees er nog op dat de parochie op deze manier duizenden euro's gespaard heeft.".

Een groep uit Horst ging op de Maasplassen bij Stevensweer zeilen met asielzoekers en de leden van het jongerenkoor Cool uit Roermond zamelden met autowassen en liedjes zingen geld in voor het opvang en ontmoetingscentrum voor daklozen OOR. Ze wisten in twee dagen tijd zo'n 750 euro bij elkaar te sprokkelen.

Sander Nagtegaal uit Heythuysen vertelt dat hij samen met enkele vrienden bij de trappisten in Pey-Echt geholpen heeft onkruid te wieden op de binnenplaats van de abdij. "Het was echt heel erg leuk om te doen," zegt hij. "Ik had via de tienergroep van het project gehoord en het leek me wel wat om mee te doen. Wat mij betreft doen we dit vaker." Die mening is ook Roger Schols uit Maastricht toegedaan. Hij werkte samen met nog enkele andere jongeren uit Maastricht en Heerlen aan een internationaal project in de Duitse plaats Stolberg. Samen met jongeren uit Duitsland en België legden ze in een natuurgebied een hangbrug en een wandelpad aan. "Het was een ontzettend leuk project," aldus Schols "en de sfeer in de groep was heel erg goed."

Het idee om aan CONTACTION mee te doen was bij hem ontstaan na de vorige Wereldjongerendagen, die grote wereldwijde ontmoeting van katholieke jongeren die elke twee jaar wordt gehouden. "Ik ben vorig jaar naar de WJD in Toronto geweest en ik wilde graag iets vanuit de kerk blijven doen. Met deze actie konden we ons voor anderen inzetten."
In Stramproy hebben jongeren zich met diverse projecten beziggehouden. Een aantal ging op het kerkhof aan de slag om een oud schuurtje af te breken en een muur te herstellen. Tegelijkertijd ging een ander deel van de groep met bewoners van het plaatselijke bejaardenhuis wandelen. Ze bekeken onder meer het werk op het kerkhof en de nieuwe glas-in-loodramen in de parochiekerk.

"Het is me opgevallen dat de jongeren deze dagen zo ontzettend hard gewerkt hebben," zegt pastoor H. Notermans. "Ze zijn echt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de weer geweest." Twee plaatselijke restaurants steunden de actie door het avondeten te sponsoren en wethouder Verheggen van Weert, die de groep had weten te strikken als beschermheer voor hun project, verraste de deelnemers met vrijkaartjes voor het zwembad. De wethouder sprak zondagmorgen bij de afsluiting van het project in Stramproy zijn waardering uit voor de inzet van de jongeren.

Dit gebeurde trouwens ook diverse malen tijdens het slotfeest. Bisschop H. Mussinghof van Aken sprak zijn diepe waardering uit voor de inzet van de duizenden jongeren die aan CONTACTION hebben deelgenomen. "Het bevalt me ook heel erg dat het een internationale actie was, waardoor jongeren uit drie landen elkaar hebben leren kennen." Hij wees ook naar een van de projecten waarbij in een natuurgebied een hangbrug werd aangelegd. "Jullie zijn de bruggenbouwers van Europa," aldus de Akense bisschop die ook zei dat hij ontzettend trots op alle deelnemers was. "Jullie hebben laten zien dat de jeugd nog wel degelijk bereid is om de handen uit de mouwen te steken. CONTACTION is het bewijs dat de jeugd sociaal handelen kan."

Namens het bisdom Roermond was hulpbisschop E. de Jong bij het slotfeest in Aken. Hij wees er op dat het eigenlijk voor iedereen vanzelfsprekend zou moeten zijn om zich voor een sociaal project in te zetten. Een andere prominent die jongeren toespraak was minister Uwe Schäfer van Noordrijn-Westfalen. Ook zei bedankte de deelnemers van CONTACTION voor hun inzet. "Volwassenen kunnen een voorbeeld aan jullie nemen. Jullie hebben bewezen dat wij de inzet van jongeren veel harder nodig hebben dan wel eens gedacht wordt."

Meer informatie en een uitgebreid fotoalbum is te bekijken op de site van het bisdom Roermond:

<a href="http://www.bisdom-roermond.nl" target="new">Klik hier!</a>
 
 

 

Rorate Zoeken