Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Koksijde: gloednieuw abdijmuseum

Koksijde: gloednieuw abdijmuseum
KOKSIJDE (RKnieuws.net, Tertio) - De Belgische kust heeft er een hoogwaardige trekpleister bij: de vernieuwde site Ten Duinen in Koksijde. In dit hypermodern abdijmuseum kan de bezoeker op ontdekkingstocht door het leven in en rond een middeleeuwse abdij.
Heel de geschiedenis van de opgang en het verval van de Duinenabdij, maar ook de brede historische context wordt in het vernieuwde abdijmuseum tot leven gebracht. Met behulp van de nieuwste presentatietechnieken met aanraakschermen, geluidseffecten, levendig opgebouwde decors en vele doe-elementen kan de bezoeker kennis maken van het dagelijks leven in een middeleeuwse abdij. Hij wordt ook geconfronteerd met de gewelddadigheid van de kruistochten, de rigide opvattingen van Bernardus van Clairvaux en met het reilen en zeilen van de wereld buiten de kloostermuren.

De bezoeker kan getuige zijn van een kapittel en zijn kuisheid testen, kan het habijt van een monnik en lekenbroeder met elkaar vergelijken en aanschuiven aan de kloosterdis.

Op de tweede verdieping van het museum is een waardevolle collectie van liturgisch zilverwerk ondergebracht. Niet alleen kerkelijk zilver uit onze contreien, maar ook schitterend pronkgerei uit de orthodoxe liturgie van Oost-Europa is er tentoongesteld. Ook hier maken multimediale technieken de bezoeker wegwijs in de functie en het gebruik van al die objecten.

Ter Duinen heeft nog andere troeven. Een gloednieuw, ruim en licht streekbezoekerscentrum verbindt het abdijmuseum met de oude archeologische site van O.L.-Vrouw ter Duinen. Je kunt er wandelen tussen de resten van de abdijkerk en het kloosterpand. Na de renovatie van het gastenverblijf worden de opgravingen voortgezet.

Ter Duinen ligt aan de Koninklijke Prinslaan. Je kan er terecht van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur, op zondag van 14 tot 18 uur. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken