Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kohl gewonnen voor verwijzing naar godsbegrip

Kohl gewonnen voor verwijzing naar godsbegrip
BRUSSEL (KerkNet/Wiener Zeitung) - Gewezen Bondskanselier Helmuth Kohl (CDU) is voorstander van een verwijzing naar het Godsbegrip in de nieuwe Europese Conventie. Ook kardinaal Ratzinger had zich daarvoor eerder al uitgesproken, omdat Europa anders "zijn oriëntatie en zin" verliest. Verschillende groepen hebben al geprobeerd een of andere levensbeschouwelijke verwijzing in de Conventie te laten opnemen.
Een strekking, aangevoerd door landen als Oostenrijk, Polen, Ierland en Spanje, was gewonnen voor een verwijzing naar de christelijke erfenis. Een andere groep, vooral onder impuls van Frankrijk, was dan weer gewonnen voor het duidelijk opnemen van de scheiding tussen Kerk en Staat. Voorlopig ziet het ernaar uit dat geen van beide strekkingen zijn slag thuis haalt. Een verwijzing komt er wel naar de culturele, religieuze en humanistische tradities van Europa. Een voorstel dat vooral gesteund door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joska Fisher, die een prominent ongelovige is. Volgens het Oostenrijkse lid van de groep die de Conventie opstelt, Hannes Farnleitner, is Fisher van oordeel dat die passage nodig is omdat de meerderheid van de Europeanen christelijk is opgevoed en sterk beïnvloed is door christelijke waarden.

 
 

 

Rorate Zoeken