Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Missionaris getuigt over Ivoorkust

Missionaris getuigt over Ivoorkust
BRUSSEL (RKnieuws.net) - "Ondanks het bestand gaan regering en rebellen door met zich voor te bereiden op de oorlog. Daarbij komt dat de rebellen onderling verdeeld zijn, wat de kans op gewapende conflicten verhoogt": dat verklaarde een missionaris, die in Bouak‚, in het noorden van Ivoorkust werkzaam is, aan het Romeinse persagentschap FIDES.


"Er gaat geen dag voorbij zonder dat de regering kleine stappen naar de vrede aankondigt. Het enige probleem is dat de situatie op het terrein niet verandert. De mensen zijn de niet nagekomen beloftes beu", aldus de missionaris. "Het leger en de rebellen hebben eind juli lijsten van oorlogsgevangenen uitgewisseld maar er is nog geen enkele datum vooropgezet voor de vrijlating van de gevangenen. Op politiek vlak is er nog geen oplossing gevonden voor de belangrijke ministerposten van Binnenlandse Zaken en Defensie. Noch president, noch de rebellen willen dat deze posten naar het andere kamp gaan".

Volgens de missionaris moet men zich geen illusies maken datIvoorkust snel uit het dal klimt. "Verscheidene maanden na het uitbreken van de burgeroorlog in Ivoorkust, is het moeilijk om uit te maken welke externe belangen zich achter de diverse fracties verschuilen. Eén zaak is duidelijk: hier in Ivoorkust beschuldigt iedereen Frankrijk de oprichting van de belangrijkste rebellengroep MPCI (Mouvement Populaire de Cöte d´Ivoire) bevorderd te hebben om Gbagbo te laten vallen. De Ivoriaanse president benadeelde inderdaad de franse economische belangen in het land doordat hij de Ivoriaanse economie openstelde voor ondernemingen uit andere landen", aldus de missionaris. (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken