Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Christelijke Blindenmissie voerde meer dan 440.000 cataractoperaties uit

Christelijke Blindenmissie voerde meer dan 440.000 cataractoperaties uit
BRUSSEL (RKnieuws.net) - De Christelijke BlindenMissie (CBM), die in Brussel gevestigd is, heeft vorig jaar 444.000 cataractpatiënten geopereerd en het zicht teruggeven. Dat schrijft de organisatie in een extra editie van haar tweemaandelijks tijdschrift.


De wereld telt 50 miljoen blinden. Volgens CBM zijn twintig miljoen blind geworden door cataract. Bijna 90 procent van de cataractblinden leeft in de derde wereld. Dit jaar voerde CBM de vijf miljoenste cataractoperatie uit haar geschiedenis uit.

In Azië leven ongeveer 12 miljoen cataractblinden, in Afrika 4 miljoen. De meesten van hen zijn ouder dan 50 jaar. Jaarlijks komen er naar schatting één miljoen cataractblinden bij en worden zo´n vijf miljoen ogen aangetast door de ziekte.

Wereldwijd zijn ongeveer 150.000 kinderen blind door cataract. Naar schatting wordt één kind op 10.000 ermee geboren.

De oorzaak van cataract is nog niet gekend. Daardoor is preventie niet mogelijk. De ziekte kan wel genezen worden. Tijdens een eenvoudige operatie wordt de ooglens verwijderd en wordt een kunstlens ingeplant.

Bij iemand die aan cataract lijdt wordt de ooglens troebel zodat het licht het oog niet meer kan binnendringen. Dit leidt tot een afnemend gezichtsvermogen en uiteindelijk tot volledige blindheid.

CBM is een organisatie van christenen die zich engageren om mensen met een handicap in de derde wereld te helpen. (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken