Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Deken van Bergen zondag bisschop van Doornik

Deken van Bergen zondag bisschop van Doornik
DOORNIK (RKnieuws.net) - "De armoede tekent het bisdom Doornik. De Kerk mag de armen nooit vergeten": dat zegt Guy Harpigny, deken van Bergen, die zondag de bisschopswijding ontvangt in de kathedraal van Doornik en de honderste bisschop van het bisdom Doornik wordt in een interview met Kerk en Leven dat woensdag verscheen.

Harpigny volgt de vorig jaar overleden Mgr. Jean Huard op. Sinds het overlijden van Mgr. Huard wordt het bisdom Doornik tijdelijk geleid door vicaris Paul Scolas.

In 1997 werd Harpigny deken van Bergen. "Vooral de hoge werkloosheid werpt een schaduw op de streek", zegt Harpigny. Godsdienst is voor hem geen privé-zaak. "Christen zijn is immers getuige zijn. Hoe weinig blijkt de betrokkenheid van katholieken bij tal van acties en initiatieven. Ik ken politici en ambtenaren die hier in Bergen naar de mis komen maar die ik op het stadhuis hun gelovige identiteit zie verbergen".

Harpigny is er van overtuigd dat het evangelie goed is voor de mens, zelfs als er weinig gelovigen zijn. "Hier in Henegouwen zijn er mensen die over het geloof volstrekt niets meer weten. Dat zou niet mogen. Dankzij de televisie weten jongeren meer over oosterse godsdiensten dan over het christendom, nochtans de grondslag van hun cultuur".

De nieuwe Doornikse bisschop is een grote Islamkenner. Hij doctoreerde over de relatie tussen christendom en islam. "Is het normaal dat in bepaalde steden moslims in getto´s wonen? Dat is de Middeleeuwen. En het leidt ontegensprekelijk tot problemen. Hoe weinig mensen kennen wat van de politiek in de moslimwereld", aldus Harpigny. (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken