Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Bisschop Muskens stelt het verplichte celibaat ter discussie

Bisschop Muskens stelt het verplichte celibaat ter discussie
VLISSINGEN (Eindhovens Dagblad) - Het moet mogelijk zijn te trouwen én priester te worden. Dat zei de Bredase bisschop Muskens gisteravond op het festival Film by the Sea in Vlissingen. Volgens Muskens is het tijd voor een derde Vaticaans concilie waarop het celibaat ter discussie zou kunnen worden gesteld.
Bisschop Muskens deed zijn uitspraken in een vraaggesprek met de theoloog Rolf Deen na afloop van de film Conspiracy of silence . In die film komt de kwestie van het celibaat in de Ierse kerk op een controversiële manier aan de orde.

"Priesters doen maatschappelijk werk in gezinnen en hebben te maken met huwelijken. Dan moet het toch mogelijk zijn te trouwen en priester te worden?" vroeg Muskens zich hardop af. "Waarom zijn er in Oost-Europa wel getrouwde priesters en in het Westen niet? In West-Europa en de VS wordt de discussie over het celibaat niet eens toegestaan. Dat vind ik slecht."

Celibaat 'in ere herstellen'

Toch is de bisschop niet voor afschaffing van het celibaat; het moet volgens hem juist in ere worden hersteld. Hij Het zou verplicht moet blijven voor kloosterlingen.

Maar nu wordt de celibaatsbelofte vaak te vroeg afgelegd, vindt Muskens. "Iemand die 22 jaar is, kan dat niet overzien. Een langere proeftijd zou helpen. Veel priesters die nu gewijd worden, zijn boven de veertig. Dat zijn mannen die weten wat ze beloven." En een priester die de gelofte aflegt, mag er ook aan worden gehouden, aldus de bisschop van Breda. (RV/LT)

Zie ook: <a href="http://www.britfilms.com/britishfilms/catalogue/browse/?id=D5FD9B420eeaf2E8F3rLiLCEEAE9" target="new">The British Film catalogue over 'Conspiracy of Silence'</a>
 
 

 

Rorate Zoeken