Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Brecht: tentoonstelling over bidprentjes

Brecht: tentoonstelling over bidprentjes
BRECHT (RKnieuws.net) - Het Kempisch Museum stelt in het weekend van 18 en 19 oktober bidprentjes tentoon uit de eigen collectie en deze van privéverzamelaars. De tentoonstelling brengt een overzicht van de achttiende eeuw tot 1950.
Op zaterdag 18 oktober kan je er terecht van 14 tot 17 uur en op zondag 19 oktober van 10 tot 17 uur. Het museum is gelegen aan de Mudaeusstraat, 2.

In de Middeleeuwen hielden handgeschilderde gedachtenisprentjes de herinnering aan belangrijke figuren levend. In de 17-de eeuw ontstond in Amsterdam de gewoonte om een tekst te laten drukken op de ommezijde van een devotieprent met de oproep te bidden voor de overledene. Die gewoonte verspreidde zich over de Nederlanden. Tegelijk waaide vanuit Frankrijk de gewoonte over om bij bijzondere gelegenheden uitnodigingen rond te sturen.

In onze streken resulteerden de invloed vanuit het noorden en deze vanuit het zuiden in de idee om een bericht van overlijden en een uitnodiging tot de begrafenis te laten drukken op de ommezijde van bestaande bid- of devotieprentjes. Later kwamen speciaal voor overlijdens bestemde kaartjes op de markt. Het oudste bedrukte bidprentje in de collectie van het Kempisch Museum in Brecht is van 1816. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken