Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Arinze: ´Europa en VS moeten wapenhandel met Afrika stopzetten´

Kardinaal Arinze: ´Europa en VS moeten wapenhandel met Afrika stopzetten´
VATICAANSTAD (KerkNet/RKnieuws.net) - "Afrika moet van Europa en de Verenigde Staten begrip, samenwerking en solidariteit krijgen, maar geen wapens". Dat zei kardinaal Francis Arinze in een vraaggesprek met het persagentschap SIR. Volgens hem toont de wapenhandel dat het Westen alleen aan de commerciële belangen denkt, terwijl de echte problemen van Afrika niet worden opgelost.
Kardinaal Arinze, werkzaam aan het hoofd van de Congregatie van de Eredienst, is afkomstig uit Nigeria en wordt door insiders gezien als een mogelijke kandidaat voor de opvolging van paus Johannes Paulus II.

In het gesprek met SIR roept Arinze Europa op om de groepen die verdeeldheid onder de Afrikaanse landen zaaien of die steun zoeken om gewelddadige opstanden te beginnen, te ontmoedigen.

Hij wijst op de enorme uitdagingen van het Afrikaanse continent op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg en plattelandsontwikkeling.

"Europese demografische politiek niet opleggen "

<img src="img.php?t=rkn_gfx&id=935" align="right" border="1" hspace="5">Volgens Arinze moet Europa ophouden zijn demografische politiek aan Afrika op te leggen, bijvoorbeeld door te suggereren dat de Afrikaanse gezinnen slechts twee kinderen zouden mogen hebben.

"Dat is onrechtvaardig omdat het onze culturele, religieuze en sociale eigenheid aantast en strijdig is met het Afrikaanse geweten", aldus Arinze.

Wapenverkoop

Volgens kardinaal Arinze dient de oplossing voor de overbevolking van het Afrikaanse continent gezocht te worden door verdere ontwikkeling in plaats van bewapening.

Extreem arme landen hebben steeds moderne wapens ter beschikking en vooral Europa en Noord-Amerika moeten zich afvragen waar die vandaan komen.

"Een land wordt immers niet geholpen door er wapens aan te verkopen. Europese landen moeten rekening houden met ethische overwegingen en niet alleen aan hun commerciële belangen op korte termijn denken."

Topbijeenkomst

Kardinaal Arinze sprak met SIR naar aanleiding van de bijeenkomst die in februari volgend jaar in Portugal plaatsheeft. Die top is een initiatief van de Raad van Bisschoppenconferenties van de Europese Gemeenschap (COMECE) in samenwerking met de SCEAM, de Raad van de Bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar. (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken