Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Heverlee: 125 jaar Sint-Lambertuskoor

Heverlee: 125 jaar Sint-Lambertuskoor
HEVERLEE (RKnieuws.net, Kerknet) - Het was in het jaar 1878 dat pastoor Ruelens, met het oog op de inhuldiging van de nieuwe parochiekerk van Sint-Lambertus in Heverlee (1880) een groep bereidwillige zangers om zich heen schaarde met als opdracht een meerstemmige mis uit te voeren. Nadien werd besloten het koor te laten voortbestaan en het repertorium verder uit te bouwen.

In de na-oorlogse jaren beleefde het koor een periode van grote bloei. Op dat moment werd er elke week gerepeteerd met 50 zangers en gaf het koor concerten in tal van Vlaamse steden. Er werd zelfs tweemaal opgetreden voor het toenmalige N.I.R. In 1953, bij de 75ste verjaardag kreeg het koor de eretitel ‘koninklijk’ en werd de nieuwe vlag ingewijd.

Momenteel bestaat het koor uit een 20-tal actieve zangers die wekelijks de eucharistieviering van 10 uur opluisteren. Het koor vervult ook een belangrijke sociale rol in de parochie door het muzikaal verzorgen van bijna alle begrafenissen die in de Sint-Lambertuskerk plaatshebben. Het legt zich de laatste jaren vooral toe op de gregoriaanse gezangen onder leiding van Johan De Boer.

Op zondag 21 september aanstaande viert het Sint-Lambertuskoor tijdens de eucharistieviering van 10 uur zijn 125-jarige bestaan. De viering wordt opgedragen ter nagedachtenis van de stichter, leden, ereleden en sympathisanten en wordt rechtstreeks uitgezonden door Radio 1. Ook het Gemengd Parochiaal Koor werkt mee. In november volgt nog een officiële ontvangst op het stadhuis van Leuven. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken