Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

"Ratzinger heerst meer dan ooit in het Vaticaan"

BRUSSEL (RKnieuws.net) - Conservatieve kardinalen hebben doodzieke paus in hun macht en Ratzinger heerst meer dan ooit in het Vaticaan. Dat schrijft de liberale krant HET LAATSTE NIEUWS donderdag.
"Hoe meer de paus aftakelt, hoe machtiger een kleine kliek in Rome wordt. Achter de schermen houdt de aartsconservatieve Duitse kardinaal Jozef Ratzinger de touwtjes stevig in handen".

"Er waait een conservatieve wind door het Vaticaan" verklaarde de Vlaamse kerkjurist Kurt Martens aan de liberale krant. "Dat is typisch voor het einde van een pontificaat. Johannes Paulus II zwaait op 16 oktober al 25 jaar de plak in het Vaticaan. Dan moet je geen progressieve hervormingen meer verwachten. Bovendien is de positie van de paus door zijn leeftijd en kwakkelende gezondheid serieus verzwakt", zegt Martens.

"Enkele curiekardinalen uit zijn entourage hebben het machtsvacuüm opgevuld en sturen de kerk in een conservatieve richting", meent kerkjurist Martens, die eerder dit jaar het boek "De paus en zijn entourage" publiceerde.

Ratzinger (76) geldt al jaren als de schaduwpaus. Johannes Paulus II haalde hem in 1981 naar Rome om de invloedrijke Congegratie voor de Geloofsleer, de vroegere Insuisitie, te leiden. Al meer dan 20 jaar is Ratzinger de vurige behoeder van de zuiverheid van de katholieke leer. Nu zijn gezondheid hem in de steek laat vertrouwt de paus haast blindelings op Ratzinger, aldus HET LAATSTE NIEUWS.

Ratzinger deelt in het Vaticaan de lakens uit met de Italiaanse kardinaal Angelo Sodano (76), aldus de krant, die ook stelt dat de conservatieve Nigeriaanse kardinaal Francis Arinze (70) ook een zwaargewicht is in het Vaticaan. Ingewijden fluisteren dat hij regeert met ijzeren hand, "zoals een echte Afrikaanse dictator". (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken