Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Ontmoetingsdag vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen op 11 oktober

Ontmoetingsdag vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen op 11 oktober
MECHELEN (RKnieuws.net) - Met het oog op een meer dynamische en toekomstgerichte pastoraal in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, lanceerde hulpbisschop Jan De Bie in 1999 een meerjarenproject. Vele honderden gelovigen namen toen in Leuven deel aan een congresdag over dit pastoraal project. Op basis van een ruime dialoog met duizenden gelovigen, werden daar de krijtlijnen uitgezet van een beleid voor zeven werkjaren. Via evenveel ‘hefbomen’ tracht men jaar na jaar vorm te geven aan het project.


Op 11 oktober 2003 vindt opnieuw zo’n grote ontmoetingsdag plaats: V-IËSTA. Het is immers belangrijk als geloofsgemeenschap af en toe eens samen te komen om te feesten. Midden in het verloop van het uitgetekende project, wil V-iësta echter ook méér zijn dan een feestelijke ontmoeting. V-iësta wil zichtbaar maken dat heel wat plaatsen in Vlaams-Brabant en Mechelen een bruisend pastoraal leven kennen. Vele honderden mensen zullen er kunnen uitwisselen over kerkwerk, in al zijn verscheidenheid en met alle uitdagingen die ermee gepaard gaan.

Naast de vele infostands en animatie, staan ook tientallen werkwinkels op het programma. Een kleine en dus onvolledige greep uit het aanbod:
 ‘Leiding geven vandaag’: rondetafelgesprek met kardinaal Godfried Danneels, Herman Van de Velde (VKW), Ann Demeulemeester (ACW), Bart Van Daele (UZ Gasthuisberg) en Agnes Claeys (katholieke scholengemeenschap Leuven), gemodereerd door Bert Claerhout (hoofdredacteur Tertio). Een uitwisseling over leiding geven in bedrijfsleven, politiek, ziekenhuizen, onderwijs, kerk…
 Leerlingenparticipatie in het onderwijs.
 Wenen om het verloren ik. Over rouwen en rouwverwerking.
 Federatie: zinvolle manier van samenwerking.
 Parochieblad Kerk en Leven. Een uniek weekblad.
 Omgaan met racisme. I.s.m. Kerkwerk Multicultureel Samenleven.
 Zaagwinkel. Een doe- en praatwinkel over heimwee en gemor voor mensen uit parochie- en federatieploegen.
 Gezocht: relatie met toekomst! Over relaties en huwelijksvoorbereiding.
 Kerk mét iedereen. Over de vicariale werkgroep ‘netwerk van en voor mensen met een handicap’.
 Open kerken – oases van rust. Bekeken door de ogen van een interieurarchitect.

Voor jongeren is in een apart luik voorzien. De talrijke jeugdpastorale teams en jeugdbewegingen actief in het vicariaat, zullen dan ook ruim vertegenwoordigd zijn. Ook voor hen staat een hele reeks werkwinkels geprogrammeerd, onder andere:
 Kortfilmfestival (doorlopend)
 Filosoferen met jongeren. Hoe doe je dit?
 Jongerentochten ten voeten uit. Of hoe jongeren zoeken naar inspiratie.
 Djembé. Het ritme van Afrika vanuit de buik.

V-iësta start om 13 uur. Het rondetafelgesprek met de kardinaal en de eerste werkwinkels beginnen om 14.15 uur. Het namiddaggedeelte eindigt met een eucharistieviering om 17.30 uur. Om 19 uur volgt een gezamenlijk avondmaal en om 20 uur een optreden van de Brusselse groep Jaune Toujours. Aansluitend is er een fuif voor ‘mensen met jonge benen’. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken