Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Diest: Allerheiligenkapel

Diest: Allerheiligenkapel
DIEST (RKnieuws.net) - De Allerheiligenkapel in Diest is aan een opleving bezig. De kapel staat al sinds de 13-de eeuw in het stadje van Jan Berchmans. De kapel was in verval. Rond deken Felix Van Meerbergen heeft zich een werkcomit‚ geschaard die probeert deze kapel te restaureren maar tegelijk ook vanuit de "uitgezuiverde" volksdevotie een nieuwe invalsweg naar eigentijds geloof te vinden. Het is steeds de stelling van deken Felix geweest dat volksgeloof kansen biedt om mensen aan te spreken. Het gaat in de kerk meer om zegen dan om dogma.


De huidige kapel werd gebouwd in 1854. Er stonden daar merkwaardige en mooie beelden in. Maar toen de kapel in verval kwam en de oude beelden niet meer veilig waren in deze kapel werden de kostbaarheden allemaal ondergebracht in de beveiligde schatkamer van de Sint Sulpitiuskerk. Het dossier voor de restauratie en de schildering loopt momenteel Toch gebeurde er al heel veel; In de novemberdagen bestaat de oude gewoonte van de bedevaart naar de kapel. In het oude gebaar van de ex-voto´s offer kan voor de mens in dit Big Brothertijdperk een gebaar van hoop en vertrouwen de magie overstijgen.

Dit jaar worden op de vooravond van Allerheiligen, 31 oktober, twintig nieuwe heiligenbeelden naar de kapel gedragen, omgeven met licht. Halloween of Allerheiligen? Heksen of Heiligen ? wordt het thema van een stemmige intocht van de heiligen; Volksheiligen als Leonardus, Barbara, Elooi, Kristoffel maar ook de sociale heiligen als Vincentius, Rita, Teresia, Franciscus zijn er enkelen van. Op 1 november is de jaarmarkt rond de kapel en gaat bisschop De Bie voor in een hoogmis om 9 u. In de namiddag om 15 u begint er een litanie van alle heiligen.

Heel de novembermaand zijn er vieringen. De eerste negen dagen telkens om 9 u. Zangkoren uit de streek luisteren de vieringen op. Er is een Hubertusviering op 3 november, met broodwijding en een Leonardusviering op 6 november. Maar volksdevotie is voor de mensen in Diest ook een engagement. De kapel is ook sinds kort het onderdak voor een maandelijks politiek avondgebed. Op vrijdag 7 november is er een wake rond "God woont op straat ´. Het wordt een wake in verbondenheid met zo veel mensen die hun werk verliezen. Een opstandig gebed tegen het miskennen van mensen in Ford en Philips.

Na de noveen is er elke woensdag in november nog een viering om 9 u. en op zondag 30 november sluit men de viering af met de heiligenzegen in de plechtige viering om 9 U; Er is ook de viering van Sint Jan Berchmans op 26 november met onder meer een uniek concert van een Orthodox Kozakkenkoor met liederen en muziek uit de Oosterse kerk. Dit koor uit Bulgarije treedt slechts één keer op in Vlaanderen.

Al deze inspanningen hebben maar één bedoeling: mensen verzamelen tot volk. Oproepen tot verbondenheid. En de wereld veilig maken. Want één van de oneliners van de deken is bekend in Diest: Waar niets nog heilig is, zal niets nog veilig zijn. Politiek avondgebed in de traditie van Dorothee Solle en een kaarsje aansteken bij het beeld van Sint Martinus. Het lijkt een vreemde combinatie. Maar in Diest geloven ze er in. Want heiligen wijzen naar mensen en nodigen ons uit tot inzet, solidariteit en vertrouwen.

In de Sint-Joriszaal van het mooie stadhuis te Diest spreekt professor Top, de eminente deskundige in volkskunde. Het comité van de Allerheiligenkapel nodigde hem uit. Hij zal met kennis van zaken, veel voorbeelden en anekdotes vertellen over volksdevotie en volksgeloof. Eeuwen lang heeft dit geloof onze voorvaderen rechtgehouden in kwade en goede dagen. Ook vandaag blijft dat geloof voor velen troost, kracht en sterkte. Rond die tradities groeide een schat aan gewoontes en gebruiken. Onze Allerheiligenkapel is daarvan een rijk voorbeeld. Iedereen is hartelijk welkom om te luisteren (en te kijken) naar deze boeiende vertellende voordracht.

Op woensdag 26 november is er een muzikale avond. Het Orthodox Kosakenkoor, uit Bulgarije, zingt op het feest van Sint-Jan Berchmans, in de Sint-Sulpitiuskerk, uit de rijke en prachtige muziek van de Oosterse Kerk. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken