Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Dertien Oostvlaamse pastorijen mogelijk beschermd

Dertien Oostvlaamse pastorijen mogelijk beschermd
GENT (RKnieuws.net) - Dertien oostvlaamse pastorieën worden mogelijk beschermd. Dat heeft radio 2 Oost-Vlaanderen maandagavond gemeld.

Vlaams minister van cultuur Van Grembergen heeft de procedure opgestart met het oog op de bescherming. Het gaat om drie pastorieën in Deinze en in Merelbeke; twee pastorieën in Gavere en Oosterzele, en één in Zevergem, Eke en Wachtebeke.

Pastorieën ontstonden door de kerkelijke verplichting in 1563 dat de pastoor in zijn parochie moest gaan wonen. Daardoor werden begin 17de eeuw heel wat pastorieën gebouwd. Maar de meeste nog bestaande pastorieën dateren uit de 18de en begin 19de eeuw en moeten volgens de minister deel blijven uitmaken van de historisch gegroeide dorpskernen. (tb)

 
 

 

Rorate Zoeken