Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Ministrantenbedevaart

Ministrantenbedevaart
ROME (KerkNet/DBC/KathWeb/KAP) - Van 30 juli tot 1 augustus worden in Rome ruim 21.000 misdienaars uit de hele wereld verwacht. De aanleiding is de internationale ministrantenbedevaart die om de vijf jaar georganiseerd wordt. In principe moest die bedevaart vorig jaar al plaatshebben, maar wegens het Jubeljaar werd ze met één jaar uitgesteld.
De bedevaart is een initiatief van het CIM (Coetus Internationalis Ministrantium) en ze wordt sinds 1960 georganiseerd. De laatste bedevaart had plaats in 1995. Hoogtepunt van de bijeenkomst is een ontmoeting met de paus en een sterbedevaart naar het St.-Pietersplein.
Thema van de bijeenkomst is “onderweg naar een nieuwe wereld”. Tijdens de bedevaart staat de ontmoeting van kinderen en jongeren uit heel de wereld centraal. De grootste delegaties komen uit Duitsland (16.500 deelnemers), Hongarije (2.000) en Italië en Oostenrijk (elk 1.000 deelnemers). Vlaanderen stuurt een heel wat bescheidener delegatie.
Dinsdagmiddag 31 juli trekken de ministranten volgens KathWeb vanuit verschillende plaatsen in Rome in groepjes van vijftig op weg naar het St.-Pietersplein. Tijdens die tocht zullen ze verschillende gebeden bidden en liederen zingen die aansluiten bij het thema van de bijeenkomst. De jongeren verzamelen daarna op het St.-Pietersplein voor een processie door de St.-Pietersbasiliek, langs het graf van de H. Petrus en terug naar het St.-Pietersplein waar ze samen een gebedsdienst houden.
Woensdagmorgen komen de misdienaars opnieuw samen. Deze keer voor een ontmoeting met de paus, die de jonge bedevaarders op het St. Pietersplein zal begroeten. De paus reist speciaal voor die audiëntie vanuit zijn zomerverblijf in Castel Gandolfo naar Rome. Na de audiëntie is er nog een bijeenkomst met de 60 nationale en diocesane verantwoordelijken.
Volgens het Oostenrijkse persagentschap KAP is er naast de plechtigheden en de onderlinge uitwisseling tevens een bezoek voorzien aan de Calixtuscatacomben. Daar bevindt zich ook het graf van de heilige Tarcicius, een martelaar uit de derde eeuw die patroonheilige is van de ministranten.

Bron: KerkNet-Vlaanderen
 
 

 

Rorate Zoeken