Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Bornem viert 400 jaar kloosterlingen

Bornem viert 400 jaar kloosterlingen
BORNEM (RKnieuws.net) - Het is dit jaar 400 jaar geleden dat in de gemeente Bornem voor het eerst kloosterlingen hun intrek namen. De huidige abdij van Bornem wordt bewoond door cisterziëncers maar dat is relatief recent. Zij namen er hun intrek nadat de Franse Revolutie de vorige bewoners had verdreven. De oorspronkelijke bewoners waren dominicanen die in 1654 hun intrek namen in het klooster dat Pedro Coloma had laten bouwen. Over de eerste jaren van het kloosterleven in de abdijvan 1603 zijn de bronnen erg schaars.


Het is pas nadat Engelse dominicanen er in het midden van de 17-de eeuw kwamen wonen dat men beter geinformeerd is. Deze dominicanen waren naar het vasteland gevlucht om te ontsnappen aan de vervolging door Cromwell. Door de Franse Revolutie moesten de dominicanen weer op de vlucht. Na vele omzwervingen kwamen enkele paters nadien terug maar de bloei was definitief gebroken en in 1825 verkochten zij het klooster aan particulieren. Het was van die nieuwe eigenaars dat de cisterciënzers van Hemiksem in 1833 het klooster huurden om er hun abdij in onder te brengen. Zelf waren de nieuwe bewoners dus "vluchtelingen" die uit hun abdij in Hemiksem verdreven waren. Alletitels en privileges gingen toen over naar Bornem en sedert1835 wordt daar de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem voortgezet.

Naar aanleiding van de viering 400 jaar kloosterlingen in Bornem worden er verscheidene activiteiten opgezet. Er is vooreerst een historische tentoonstelling waarin Bernardus, één van de markante figuren uit de geschiedenis van de orde, centraal staat. Het is 850 jaar geleden dat Bernardus overleed.

Het paradepaardje van de viering is de tentoonstelling "Verbeeld Mysterie". Voor deze tentoonstelling werden meerdere curators aangezocht die een prestigieuse selectie maakten van kunstenaars uit de 20-ste en de 21-ste eeuw. De nadruk ligt daarbij op kunstenaars van bij ons gaande van Servaas tot Van de Woestyne tot Cox, Hoenraet en Pauwels. Maar ook enkele buitenlandse grootmeesters - van Roualt en Dix tot Frenken, Resch en Meisterman. Het is geen tentoonstelling van religieuze kunst, al zijn veel van de kunstwerken religieus te duiden.

De tentoonstelling "Verbeeld Mysterie" loopt van 17 oktober tot 30 november in de Sint-Bernardusabdij, Kloosterstraat 71 in Bornem en is - met uitzondering van maandag - dagelijks te bezoeken van 11 tot 17 uur. (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken