Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Nederlandse artsen: ´Paus op sterven na dood? Welnee!´

Nederlandse artsen: ´Paus op sterven na dood? Welnee!´
AMSTERDAM (AD/RKnieuws.net) - De laatste weken berichten de media regelmatig dat paus Johannes Paulus II nog maar kort te leven zou hebben. Maar ook vandaag herhaalde de paus dat hij niet denkt aan aftreden, maar zal doorgaan, "zolang de Heer het wenst". Volgens twee Nederlandse artsen kan dat nog best een hele tijd zijn.
In het Algemeen Dagblad van zaterdag 18 oktober heeft Dénis van Vliet een gesprek over de gezondheidstoestand van de Paus met verpleeghuisarts Bert Keizer uit Amsterdam en met klinisch geriater (ouderenspecialist) dr. J. Krulder van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

In dit gesprek laat Keizer duidelijk naar voren komen dat de Paus er, voor een zware Parkinsonpatiënt, gezond uitziet. "Hij ziet er lekker rozig uit en is allesbehalve mager. Neem maar van mij aan dat een stervende er anders uitziet. Dat hij moeilijk praat en nauwelijks meer kan lopen, komt doordat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson.", aldus de verpleeghuis arts in het AD.

De afgelopen dagen en de komende dagen heeft de paus een druk programma. Naast de gebruikelijke audiënties en bijeenkomsten stond vrijdag bijvoorbeeld een concert op het programma. Zaterdagochtend woonde de paus een vergadering van de kardinalen bij. Zondag zal de feestelijke Eucharistieviering rondom het jubileum van de paus en de zaligverklaring van Moeder Theresa plaatsvinden.

Eigen keuzes

Op vraag of de arts een dergelijk vol programma aan de paus zou afraden antwoordt Keizer in het AD: "Zeker niet. Ik vind dat ieder mens zijn eigen keuzes moet kunnen maken. Dat hij nog bij de tijd is, blijkt uit de opmerkingen die hij plaatst. De woorden komen er misschien wat raar uit, maar dat komt door die nare ziekte."

Ouderenspecialis dr. Krulder vindt het "verbluffend" dat iemand van 83 jaar nog zo actief is als de paus. "Zelfs zonder die ziekte is het op die leeftijd al moeilijk zo'n zware functie te vervullen", aldus Krulder.

Geen reden om rustiger aan te doen

Hoewel Krulder denkt dat de paus in zijn laatste levensfase is beland, ziet hij net als Keizer geen reden voor de paus om het rustiger aan te doen. "De activiteiten hebben geen nadelig effect op het ziekteverloop", zo vindt de ouderenspecialist.

De paus zal waarschijnlijk niet aan de ziekte van Parkinson komen te overlijden, maar veeleer - net als bij veel ouderen - aan bijvoorbeeld een longontsteking of een infectie van wonden die kunnen ontstaan door doorliggen.

Keizer denkt dat de paus niet gauw in een verpleeghuis terecht zal komen: "Reken maar dat de nonnen van het Vaticaan nu goed voor de paus zorgen". (LT)

Het bronartikel is te lezen op <a href="http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1066368334148.html" target="paus stervend? welnee!">de site van het AD</a>. Om dit online te kunnen lezen dient u zich éénmalig aan te melden.
 
 

 

Rorate Zoeken