Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Ratzinger over popmuziek

Kardinaal Ratzinger over popmuziek
BRUSSEL (KerkNet/TagesAnz) - Kardinaal Ratzinger, de prefect van de congregatie van de Geloofsleer, is niet echt weg van de pop- en rockmuziek. Volgens de Zwitserse Tages Anzeiger is de prefect van oordeel dat de rock onchristelijk en popmuziek banaal is.

Het Vaticaan beseft maar al te goed dat de pop- en rockmuziek een onderdeel zijn van de jongerencultuur en tijdens de laatste Wereldjongerendagen bleek dat ook de paus niet ongevoelig is voor de muziek van de jongeren. De CD "Abba Pater", waarop gebeden van de paus afgewisseld werden met samples en ritmische muziek, werd uitgebracht in maar liefst vijf talen en wereldwijd goed voor een miljoenenverkoop.

Maar kardinaal Ratzinger is volgens de Zwitserse krant formeel: rock is niet demonisch en rockmuziek kan weliswaar op weg zetten naar de spiritualiteit van de liturgie, maar christelijk is die muziek allerminst. In zijn recente boek schrijft hij hierover: "De rockconcerten hebben tot doel om de mensen met ritme, lawaai en lichteffecten uit zichzelf te bevrijden en hen over te leveren aan een primitieve macht. In de mate dat het dit doet is het ook een uitdrukking van een antichristelijke cultuur, van een tegencultuur

Meer respect is er bij Ratzinger voor de popmuziek. Toch is die muziek volgens de prefect van de congregatie van de geloofsleer al te vaak "banaal" en een industrieel gefabriceerd massafenomeen. "Banaal, maar populair".
 
 

 

Rorate Zoeken