Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

KRO verwerpt kritiek op kloosterserie

KRO verwerpt kritiek op kloosterserie
UTRECHT (KerkNet/RKK) - Het Nederlandse Contact Rooms Katholieken haalde onlangs fel uit naar de KRO omdat de omroep in recente RKK-uitzendingen liet zien hoe niet-katholieken in een klooster ter communie gingen. De KRO verwerpt de kritiek.
De rijkdom en de gastvrijheid van het klooster laten zien en registreren hoe een gast, een markante Nederlander, daarop reageert: dat is de achterliggende gedachte van de RKK/KRO-serie 'Kruispunt in het klooster'. Het is geen serie over kerkelijke richtlijnen. Zo verwierp de KRO de scherpe kritiek van het Contact Rooms-Katholieken (CRK) op de laatste twee Kruispunt-uitzendingen.

CRK-Voorzitter Nellie Stienstra had gereageerd omdat de KRO in de uitzendingen liet zien hoe twee niet-katholieke gasten, Marjan Berk en Ds. Visser, te communie gingen. Volgens Stienstra werd zo ten onrechte de indruk gewekt dat het uitreiken van communie aan niet-katholieken en zelfs ongelovigen is toegestaan.
"De KRO is bezig met een campagne de intercommunie in de ruimste zin van het woord te legitimeren, of althans de wijde acceptatie daarvan aan te tonen dan wel te forceren", aldus Stienstra.

“Gastvrijheid is een belangrijk onderdeel van het kloosterleven en steeds meer mensen maken daar gebruik van, in toenemende mate ook niet-katholieken. Onderdeel van gastvrijheid is de communio en daar is het te communie gaan een uiting van. Met groot respect wordt door de gasten in het programma naar de religieuze praktijk in de kloosters gekeken en zij voelen zich verrijkt door de inhoud, de rituelen en de religieuzen die dat vertolken”, reageerde de Nederlandse omroep.

De KRO vindt het jammer dat het CRK met zijn kritiek "de indruk wekt dat het in het programma alleen gaat om het ter discussie stellen van de richtlijnen van de bisschoppen (…) Centraal staat de rijkdom van het religieuze leven. Het is een registratie van wat er in kloosters gebeurt".
De kloosterserie van het programma Kruispunt loopt nog tot en met 26 augustus 2001. Wekelijks zijn de uitzendingen goed voor ruim een half miljoen kijkers.
 
 

 

Rorate Zoeken