Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Oegandese rebellenleider: religieuze leiders moeten dood

Oegandese rebellenleider: religieuze leiders moeten dood
BRUSSEL (RKnieuws.net) - Joseph Kony, de leider van de rebellen van het LRA (Verzetsleger van de Heer), heeft zijn manschappen woensdagmorgen opdracht gegeven alle religieuze leiders in het noorden van Oeganda te doden, zo heeft het katholieke persagentschap MISNA gemeld.


Kony deed zijn oproep via de radio, op een frequentie die ook gebruikt wordt door de missieposten. De stem van Kony was duidelijk te herkennen. Kony neemt het de interreligieuze leiders, geleid door Mgr. Odama, bisschop van Gulu, enorm kwalijk dat zij in juli de Amerikaanse president Bush hebben willen sensibiliseren voor het conflict dat al jaren in het noorden van Oeganda aan de gang is. Hij verwijt de religieuze leiders dat ze toen ook aangedrongen hebben op het inzetten van een internationale vredesmacht in Oeganda. In juni riep Kony al op alle paters, broeders en nonnen te doden.

Dinsdag hebben de religieuze leiders van noord-Oeganda zwaar uitgehaald naar de rebellen van het LRA naar aanleiding van de inval van de rebellen afgelopen weekend in enkele dorpen rond Lira waarbij ten minste 53 personen omkwamen. De religieuze leiders hebben de regering in Kampala ook verzocht de crisis in het noorden van het land "ernstiger" aan te pakken.

De religieuze leiders van Noord-Oeganda (katholieken, protestanten en moslims) ijveren al jaren voor een vreedzame oplossing van het conflict in hun regio. Zij roepen de bevolking op kalm te blijven en zich niet te laten leiden door wraak. De religieuze leiders hebben de internationale gemeenschap dinsdag ook opgeroepen dringend voedsel, water en medicamenten ter beschikking te stellen van de noodlijdende bevolking. (tb)

 
 

 

Rorate Zoeken