Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Meer dan 150 steden voeren actie voor afschaffing doodstraf

Meer dan 150 steden voeren  actie voor afschaffing doodstraf
ANTWERPEN (RKnieuws.net) - Op zondag 30 november voeren meer dan 150 steden gezamenlijk actie voor de afschaffing van de doodstraf. Het initiatief gaat uit van de Sant’Egidiogemeenschap in samenwerking met mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Acat. De deelnemende steden verlichten die dag een symbolisch gebouw of monument in een bijzondere kleur. Zo belichten ze hun steun aan de internationale campagne die ijvert voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf.
De laatste dag van november werd uitgekozen omdat op die dag de eerste staat ter wereld de doodstraf officieel afschafte. Het Groothertogdom Toscane deed dat al in 1786.

Vooral Europese steden doen mee aan deze Werelddag. Ons continent bevestigt daarmee zijn voortrekkersrol in de strijd voor afschaffing. Ook de deelname van verscheidene steden in Amerika is betekenisvol.

Sant’Egidio voert al enkele jaren campagne voor een wereldwijd moratorium op executies, als eerste stap naar de universele afschaffing van de doodstraf. Een internationale petitie verzamelde al vijf miljoen handtekeningen en is daarmee de grootste ooit voor dit doel. Zondag worden overal ter wereld handtekeningen ingezameld om het appel te onderschrijven.

De laatste jaren schaften steeds meer landen de doodstraf af, zoals onlangs nog Armenië. Momenteel zijn er 112 staten die de doodstraf hebben afgeschaft of de facto geen executies meer uitvoeren. 83 landen (waaronder China, de Verenigde Staten van Amerika en de meeste islamitische landen) stellen nog steeds veroordeelden terecht.

Sant’Egidio wijst erop dat moderne staten andere middelen hebben om de samenleving te beschermen, dat de doodstraf geen ruimte laat om vergissingen recht te zetten of de veroordeelde een nieuwe kans te gunnen, dat de ontradende kracht van de doodstraf niet bewezen is en dat de doodstraf de spiraal van geweld en wraak in stand houdt. (tb) 
 

 

Rorate Zoeken