Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kerk ongerust over evolutie in RDC Congo

Kerk ongerust over evolutie in RDC Congo
BRUSSEL (RKnieuws.net) - "Met het oog op het houden van verkiezingen is er tot op dit ogenblik nog niets gedaan. Ik vrees dat de verkiezingen niet ernstig en pas op het laatste ogenblik worden voorbereid met als gevolg dat zij die altijd geprofiteerd hebben van de situatie verder zullen profiteren"´: dat zegt Norbert Luyeye, oud vice-secretaris van de Congolese bisschoppenconferentie - voor wie hij het vredesproces en de oprichtng van nieuwe instellingen heeft gevolgd - in een interview met het katholieke persagentschap MISNA.


Luyeye wijst er op dat de verkiezingswet er nog niet is, dat de onafhankelijke verkiezingscommissis nog niet geinstalleerd is en geen enkel middel heeft om te functioneren. De parlementairen gaan binnenkort op vakantie. Zij zullen pas in maart-april hun activiteiten hernemen. "Ik vraag me af hoe en wanneer dit werk zal uitgevoerd worden want de onafhankelijke verkiezingscommissie heeft niet enkel een wet maar ook middelen nodig. Ik vrees dat de overgangsregering niet de politieke wil heeft om verkiezingen te organiseren, wat gevaarlijk is voor het land. We gaan een onzekere toekomst tegemoet".

Volgens Luyeye zal de oorlog in de harten van Congolezen en van hun president en vier vice-presidenten blijven leven zolang er geen werk gemaakt wordt van nationale verzoening. "Als ik hun gedrag koudweg analyseer, zeg ik dat elk van de vijf slechts het gunstige moment afwacht om zich boven de anderen te stellen en hen te domineren".

Echte verzoening kan er volgens Luyeye maar komen als de autoriteiten publiek voor het volk het kwaad erkennen dat zij de afgelopen jaren hebben aangericht, gezamenlijk verklaren dat zij afzien van de oorlog als toegangsweg naar de macht en zich engageren om de overgang vreedzaam te laten verlopen. "Maar dat is niet wat men ziet op het terrein. Men ziet eerder dat deze heren hun milities hebben die doorgaan met controleren. Dit betekent dat de belastingen en de inkomsten van bepaalde streken niet in de hoofdstad geraken maar achter de hand worden gehouden om een eventuele nieuwe oorlog voor te bereiden die er dreigt aan te komen".

Luyeye gelooft niet dat de autoriteiten ten dienste staan van de bevolking. "Zij staan ten dienste van hun vriendjes. Zij zoeken alle middelen opdat hun beschermelingen kunnen doorgaan met het bestelen en verwoesten van het land. De grootmachten komen niet naar hier om apostololaat te doen maar om hun belangen te behartigen. Voor de organisatie van de verkiezingen moet er geen geld uit het buitenland komen. Als dat het geval is, dan zijn het onze verkiezingen niet meer. Ons land heeft de middelen om zijn verkiezingen te organiseren. Als we geld hadden om oorlog te voeren dan hebben we ook geld voor het houden van verkiezingen. De politieke autoriteiten vinden daar geld voor als zij het land werkelijk naar de vrede willen leiden. Trouwens de regering heeft taksen geheven op water, electriciteit, vliegtuigbiljetten ... De bevolking is bereid dit offer te brengen als het leidt naar de vrede". (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken