Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Danneels wijdt kerstbrochure aan thema ´Eenzaamheid´

Kardinaal Danneels wijdt kerstbrochure aan thema ´Eenzaamheid´
BRUSSEL (IPID) - Nog nooit waren er zoveel mogelijkheden tot contact en communicatie en was de mobiliteit van mensen zo groot als vandaag de dag. Toch was er nog nooit zoveel eenzaamheid als nu. Dat zegt kardinaal Danneels in zijn Kerstbrochure, die dit jaar gewijd is aan het thema van de eenzaamheid. "Er is goede en slechte eenzaamheid. Het hangt ook van ons af wat we ermee doen."
Niet alleen in de kerstperiode manifesteert zich, in schrijnend contrast met de uitbundige feestsfeer, het probleem van eenzaamheid. Ook de voorbije zomermaanden werden we ermee geconfronteerd. Toen bleek in Frankrijk dat meer dan vijftienduizend mensen alleen waren gestorven. Voor zevenenvijftig onder hen kwam zelfs niemand opdagen om ze te begraven. Er is inderdaad grote eenzaamheid in onze cultuur.

Alleen-zijn treft niet alleen mensen die solo door het leven gaan: ongewild celibatairen, echtgescheidenen, zieken, bejaarden, maar ook binnen echtparen en gezinnen is er vaak eenzaamheid. Nog nooit zijn er zoveel mogelijkheden geweest tot contact en communicatie (telefoon, e-mail, chatbox, Internet) en de mobiliteit zo groot en nog nooit is er zoveel eenzaamheid geweest. Die problematiek vormt de thematiek van de Kerstbrochure van kardinaal Danneels.

Alleen-zijn en eenzaamheid

Hij stelt vast dat er heel wat gedaan wordt om die eenzaamheid te bestrijden. Er zijn tal van 'technische' middelen en allerlei therapieën, en die zijn noodzakelijk en goed. Maar er blijft het fundamentele probleem dat in onze ziel 'een verborgen plaats is waar we altijd alleen zijn en zullen blijven'. Dat is de 'prijs die we moeten betalen voor onze persoonlijke innerlijke vrijheid'.

Dat brengt de kardinaal er toe om het alleen-zijn te vergelijken met een Januskop: een dubbel gezicht. 'Er is een groot verschil tussen alleen-zijn en eenzaamheid. Wie eenzaam is, hoeft daarom nog niet alleen te zijn en omgekeerd'.

Verschillende soorten eenzaamheid

Kardinaal Danneels analyseert eerst de verschillende soorten van eenzaamheid en isolement en hoe we ze kunnen verwerken en integreren in ons bestaan. Hij kijkt daarbij naar onze samenleving, naar enkele denkers en schrijvers. Hij staat ook stil bij de eenzaamheid van wetenschappers en kunstenaars, besteedt aandacht aan de specifieke vormen van eenzaamheid die missionarissen, geloofsgetuigen en monniken ervaren. Hij blikt tevens terug in de geschiedenis met de oudvaders en de begijnen.

Hoe men in de Bijbel ermee omgaat, krijgt ruime aandacht: van de profeten tot het 'raadsel van de eenzaamheid van Gods eigen Zoon'. 'Daar bereikt de eenzaamheid van alle mensen samen, zijn laatste pijn en waarheid.' 'En, toch in die kreet van uitzichtloze eenzaamheid ligt al het antwoord. die kreet van Jezus blijft een gebed.'
Vervolgens komt aan bod hoe de mystici die ervaring van Jezus delen. En hoe we op een positieve manier met alleen-zijn kunnen omgaan in een retraite, vormt het onderwerp van een voorlaatste deeltje.

Liturgie maakt eenzaamheid draaglijk

Tenslotte zoomt de kardinaal in op de liturgie die tegemoetkomt aan 'de nood aan een "wij" om zo de eenzaamheid van de christen draaglijk te maken'. Hij besluit: 'Er is goede en slechte eenzaamheid. Er is geen fataliteit: het hangt ook van ons af wat we ermee doen. Het is dezelfde eenzaamheid die droef kan maken en gelukkig.'

Voor de illustraties maakte de Kardinaal een keuze uit het oeuvre van de Koreaanse dominicaan Kim En Joong, die in Parijs werkt.

Bestellen

De brochure is ter beschikking vanaf 16 december. In losse verkoop kost de brochure
 
 

 

Rorate Zoeken