Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Iraakse aartsbisschop: "Coalitiegroepen moeten blijven"

BRUSSEL (RKnieuws.net) - "Een terugtrekking van de coalitietroepen uit Irak zou het bewijs zijn van een groot gebrek aanverantwoordelijkheid. Noch de Amerikanen, noch de geallieerden moeten het land verlaten. Hun vertrek zou betekenen dat we overgaan van anarchie naar chaos": dat zegt Mgr. Jean Bengamin Sleiman, latijnse aartsbisschop van Bagdad, in een interview met het katholieke persagentschap MISNA.


Mgr. Sleiman: "Na de val van Bagdad is het Irakese leger ontmanteld en voor deze veiligheidsstructuur is er niets in de plaats gekomen. Vierhonderdduizend gewapende mannen zijn momenteel verspreid in het land zonder enige vorm van inkomen. Wie zegt ons dat sommigen onder hen niet deelnemen aan de guerilla".

Volgens Mgr. Sleiman "hebben krachten uit het buitenland zeker aansluiting gevonden bij de fundamentalistische chiitische en sunnitische milities evenals zeer professionele krachten zoals de aanslagen aantonen. Mogelijk heeft het Al Qaida netwerk het middel gevonden om het land te bereiken en erzijn wellicht landen die profijt halen te zien dat de Amerikanen stikken in het brandende zand van Irak".

Mgr. Sleiman klaagt de toenemende ontvoeringen met het eisen van losgeld in zijn land aan. Volgens hem ziet het er naar uit dat dit het werk is van oude agenten van de geheime diensten. Sleiman wijst er ook de aandacht op dat er de jongste tijd een nieuwe fenomeen is opgedoken: er duiken allerhande Amerikaanse religieuze organisaties op die aan de mensen zeggen dat ze in Irak zijn om de moslims te bekeren. "Dat is een ware provocatie en men moet niet verwonderd zijn dat sommige moslims agressief reageren".

Sleiman wijst er ook op dat de VN door alle Irakezen zullen erkend worden als zij de problemen van Irak behartigen met de instemming van de internationale gemeenschap, de Arabische landen inbegrepen.

Over de aanslag in Nassyria midden november waarbij 17 militairen en twee Italaanse burgers omkwamen, zegt Mgr. Sleiman: "De soldaten deden goed werk maar hun leiders hebben een simplistische evaluatie gemaakt van de lokale context door te denken dat ze in een chiitische zone minder voorzorgen moesten nemen dan in andere zones. Men moet zich geen illusies maken. Dit vredescontingent is steeds beschouwd als een geallieeerde van Amerika, de grootste vijand. Trouwens het is niet gezegd dat de mensen van Nasirya deze aanslag pleegden. En het heeft geen zin te denken dat de chiiten pro-Amerika zijn en de sunniten tegen Amerika".

Mgr. Sleiman wijst er ook op dat het tribalisme in Irak nog steeds een grote rol speelt. "Het is niet uitgesloten dat dat sommige aanslagen een tribalistisch karakter hebben. Als de Amerikanen leden van een bepaalde stam doden, zullen de leiders zich wreken. Hetzelfde probleem geldt voor de aanslagen op de oliepijpleidingen. Saddam had een overeenkomst met de stammen voor het bewaken van de leidingen. Maar vandaag, hebben de Amerikanen de Koerden belast met ditzelfde werk. Via de sabotages willen de stammen wellicht hun werk terug krijgen". (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken