Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Nederlandse bisschoppen feliciteren de Protestantse Kerk in Nederland

Nederlandse bisschoppen feliciteren de Protestantse Kerk in Nederland
UTRECHT (RKNieuws.net) - De Nederlandse Hervormde kerk, de Gereformeerden Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse kerk gaan samen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dat hebben de synodes van de drie kerken vandaag afzonderlijk besloten in Utrecht. Later deze avond wordt een dankdienst gehouden waarbij kardinaal Simonis en koningin Beatrix aanwezig zijn.
De fusie is een moeizaam proces dat 40 jaar heeft geduurd. Toch werken de kerken al lang met elkaar samen in de Samen-op-Weg kerken. Sinds eind 1999 hadden de drie kerken al een gezamenlijk kantoor in Utrecht. Op 1 mei 2004 gaan de kerken formeel samen. Het nieuwe kerkgenootschap zal 2,5 miljoen leden tellen.

Weerstand binnen de hervormde kerk
Binnen de hervormde kerk is er de meeste weerstand tegen de fusie. Gisteravond heeft het hervormde synodebestuur nog een voorstel gedaan om de tegenstanders over de streep te trekken en daarmee een kerkscheuring te voorkomen. Uiteindelijk stemden net genoeg synodeleden voor de fusie; 51 van de 75.

Grote meerderheid voor fusie
In tegenstelling tot de hervormde kerk stemden de lutherse en gereformeerde synodeleden in grote meerderheid voor de fusie. Van de 73 gereformeerde synodeleden stemden er 67 voor, bij de lutheranen waren er van de 36 leden 30 voor samengaan.

Felicitaties voor PKN
De Nederlandse bisschoppen hebben direct gereageerd op het fusiebesluit door hun felicitaties over te brengen naar de drie verschillende synodes. De bisschoppen spreken hun hoop uit "op een vruchtbare voortzetting van de oecumenische dialoog met dit nieuwe kerkverband".

Viering
Vanavond zal in de Dom in de binnenstad van Utrecht een viering worden gehouden. Kardinaal Simonis en koningin Beatrix zullen daarbij aanwezig zijn. Mocht de fusie mislukt zijn dan zou er een afsluitingsviering gehouden worden in de Jacobikerk. (PvM)

<a href="http://www.katholieknederland.nl/rkkerk/media/persberichten/index_20750.html">Persbericht Nederlandse bisschoppen n.a.v. de fusie</a>
 
 

 

Rorate Zoeken