Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Duitse bisschoppen protesteren tegen geweld en horror op tv in de Kerstnacht

Duitse bisschoppen protesteren tegen geweld en horror op tv in de Kerstnacht
BRUSSEL (KerkNet/Bild) - Nooit eerder in de geschiedenis van de Duitse televisie spatte er zo veel bloed van de Duitse tv-schermen als in deze kersttijd. Dat zegt de voorzitter van de Duitse bisschoppen, kardinaal Lehmann. De Duitse bisschoppen hebben protest aangetekend tegen de grote hoeveelheid geweld- en horrorfilms op de televisie in de kerstnacht.

Volgens de Duitse bisschoppen is de grens van het aanvaardbare bereikt. "Weerwolven vallen mensen aan, mensen sterven in een regel van kogels, monsters verspreiden angst en verderf en het bloed vloeit in stromen - en dat op het feest van liefde en vrede", schrijft Kardinaal Lehmann, de voorzitter van de Duitse bisschoppen.

In de kerstnacht zijn op de Duitse zenders maar liefst 22 geweld- en horrorfilms te zien: "Meer dan 1.600 minuten geweld. Wij protesteren dit jaar dan ook met klem tegen deze bloedige Kerstnacht." De tv-kijkers worden in de kerstnacht en op kerstavond onder meer getrakteerd op Jean-Claude Vandamme in 'Sudden Death', 'Highlander', 'Terminator 2' en 'American Werewolf 2'.

Kardinaal Lehmann pleit ervoor dat Kerstmis opnieuw een feest van rust en bezinning wordt: "Ik roep alle mensen op om deze brutale films te boycotten." Hij kan daarvoor rekenen op de steun van de Duitse evangelische Kerk. Bisschop Maria Jepsen noemt de vertoning op de Duitse tv-schermen "beschamend". Bisschop Margot Kassman noemt het vertonen van geweldfilms met Kerstmis een contradictie: "Mijn oproep aan de zenders: Geen geweldfilms!".

Volgens kardinaal Lehmann kan hierover nauwelijks een compromis gesloten worden: "Kerstmis staat of valt met de vredesboodschap (...) Maar heel wat verantwoordelijken lijkt het alleen nog om de kijkcijfers te doen."
 
 

 

Rorate Zoeken