Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Verklaringen kardinaal Danneels blijven reacties uitlokken

Verklaringen kardinaal Danneels blijven reacties uitlokken
BRUSSEL (RKnieuws.net, Kerknet) - Dat Kardinaal Godfried Danneels tegen de doodstraf is en blijft werd door hem zelf en zijn woordvoerder gisteren en eergisteren nog uitvoerig toegelicht. Toch blijven zijn verklaringen reacties uitlokken zowel begrijpend als afkeurend.


Dat bij de afkeurende reacties wel eens selectief wordt omgesprongen met wat de kardinaal zei, is intussen ook sommige commentatoren opgevallen. Gisteren reeds verklaarde Luc Van der Kelen dat "een ethisch omstreden standpunt volstaat voor de links-intellectuele elite in de politiek en de media om de kardinaal onderuit tehalen in de essentie van zijn geloof, de christelijke naastenliefde"’. Vandaag is het ook "Het Belang van Limburg" opgevallen dat het gaat om een zeer selectieve erontwaardiging.

"Heeft u iets gehoord van Rent-a-Priest toen de problemen zich voordeden in Zeebrugge? Heeft u Amnesty International België gehoord toen er - ook door geestelijke leiders - werd opgeoepen tot (bloed)wraak tegen Israël en de Verenigde Staten?’ vraagt de krant zich af.

Maar je kan nog een stapje verder gaan? Waar was Rent-a-Priest toen Iraanse vluchtelingen – met geweld – uit de gebouwen van de ULB werden gezet? Waar hoor je opkomen voor de mensenrechten als abortus of euthanasie in het geding zijn, …

Voor alle duidelijkheid kan er misschien ook nog op gewezen worden dat kardinaal Danneels voor wat de asielzoekers betreft, niet meer heeft gedaan dan het standpunt vertolkt dat ook Didier Van der Slycke, namens Kerkwerk Multicultureel Samenleven, heeft vertolkt op de IPB vergadering van 14 dagen terug. Overigens heeft de kardinaal, noch enige andere bisschop, nooit gevraagd dat asielzoekers of vluchtelingen uit kerken zouden verwijderd worden. Integendeel, iedereen herinnert zich nog hoe lang geduld er is geweest met de vluchtelingen in Elsene. Samen met KMS vragen de bisschoppen zich alleen af of kerken de aangewezen plaatsen zijn om die mensen op te vangen. Zij zeggen neen, maar bieden gelijk ook een alternatief aan.

Ook deze dagen zullen in veel kloosters, pastorieën en kerkelijke infrastructuur vluchtelingen de Kerstdagen doorbrengen. Maar dat mag ons niet blind maken voor de dringende eis van KMS om werk te maken van een menswaardig asielbeleid, waartoe ook de bisschoppen bij herhaling hebben toe opgeroepen. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken