Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Uitkijken naar Wereldjongerendagen

Uitkijken naar Wereldjongerendagen
TORONTO (KerkNet/Zenit) - "Van bij het begin, toen ik in juni 1999 door de bisschoppen werd aangeduid om de voorbereidingen van de Wereldjongerendagen 2002 te leiden, verlangde ik dat dit een project van jongeren en door jongeren zou zijn". Dat vertelde de Canadese priester Thomas Rosica (42) in een gesprek met Zenit.
De pater is nationaal voorzitter van het voorbereidingscomité van de Wereldjongerendagen in Toronto. "We hadden enorme moeilijkheden te overwinnen: de enorme afstanden in ons land die leiden tot isolationisme en eenzaamheid, de taalverschillen van Frans en Engels, het onderscheid tussen samenlevingen en culturen".
Pater Rosica kwam vooral onder de indruk van de eenheid en de eensgezindheid van de Canadese bisschoppen en was in het bijzonder onder de indruk van de creativiteit en het dynamisme van de bisschop van Quebec.
De aanvankelijke scepsis - waarom zouden jongeren naar Toronto komen - werd overwonnen en de droom werd sneller dan verwacht werkelijkheid. Op Psalmzondag werd in aanwezigheid van 150.000 jongeren het kruis van de wereldjongerendagen aan de Canadese delegatie overgedragen. In juni werd ook de eerste belangrijke publicatie voor de Wereldjongerendagen uitgegeven: "Gebeden voor de Wereldjongerendag". Dat boekje, dat de komende weken in het Frans en het Engels beschikbaar is, moet de katholieke Kerk in Canada en ver daarbuiten helpen zich voor te bereiden op Toronto.
In juni had er dan weer een voorbereidende vergadering plaats in Rome. Pater Rosica is vooral te spreken over de dialoog met kardinaal James Francis Stafford en bisschop Stanislas Rylko: "We hebben de eer voor hen gastheer te zijn in Toronto en de samenwerking verliep bijzonder goed". Die bijeenkomst in Rome was volgens Rosica een enorme stimulans en ze had nog een verrassing in petto: "Op een morgen werden ze uitgenodigd voor de privé-eucharistie van de paus, waarin hij de kleindochter van een jeugdvriend doopte. Dat was een erg aangrijpend moment".
Overigens kijkt de paus, net zoals de Canadezen zelf die belast zijn met de voorbereiding, uit naar de Wereldjongerendagen. De Canadese delegatie overhandigde hem in juni een skivest met het logo van de Wereldjongerendagen. Rosica is erg tevreden omdat de paus tijdens zijn vakantie in Aosta de vest op alle foto's droeg.
Op 28 juli, net een jaar voor de Wereldjongerendagen, begon het aftellen. Dat gebeurde met een grootse plechtigheid: het weer was mooi, er was muziek en zang en jonge katholieke artiesten uit Canada en de Verenigde Staten kregen de kans te schitteren. De viering zelf werd geleid door kardinaal Ambrozic, die in gebed voorging.
Onlangs ook publiceerde de paus zijn boodschap voor de Wereldjongerendagen. Daarin roept hij de jongeren op het licht van de wereld en het zout van de aarde te zijn. "Onze samenleving, onze cultuur en vele delen van ons leven ontbreekt het de smaak, de geur, de aanwezigheid van het zout en het licht".
"Wat mij het meest trof in de brief van de paus, was zijn begrip van de realiteit van Toronto als multiculturele en multireligieuze stad. Tijdens de tien jaar dat ik hier woon, heb ik ervaren hoe zoveel talen, naties, culturen en godsdiensten in vrede en harmonie kunnen samenleven. De Kerk kan door zo'n ervaring slechts verrijkt worden".
"Temidden van zo'n verscheidenheid schittert de jonge figuur van Christus als de enige Redder die ons heil, zin en vrede brengt".
"De brief van de paus roept deze jonge mensen op missionarissen te worden in de complexe, maar mooie steden waarin we leven".

Bron: Kerknet Vlaanderen
 
 

 

Rorate Zoeken