Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Burundi: vermoorde nuntius kreeg geen bescherming

Burundi: vermoorde nuntius kreeg geen bescherming
BRUSSEL (RKnieuws.net) - In Burundi is nog steeds geen officiëel onderzoek opgestart naar de moord op de pauselijke nuntius Mgr. Courtney zoals nochtans beloofd werd door de Burundese president Domitien Ndayzeye, zo meldde het katholieke persagentschap MISNA vrijdag.


Het agentschap pakte inmiddels uit met een aantal bijzonderheden over het gebeuren. Mgr. Courtney had Bujumbura op 28 december rond 12.30 uur lokale tijd verlaten om op uitnodiging van Mgr. Bududira, bisschop van Buriri, een dag te verblijven in Chateaux Moso, niet ver van Minago, op de oever van het Tanganica-meer, op zowat 50 km van de hoofdstad. Bedoeling was een bezoek te brengen aan het graf en aan de ouders van een jonge priester uit Minago die recent overleed. De nuntius begaf zich twee keer naar het meer in Chateau Moso: in de namiddag van de 28-ste om te eten in een plaatselijk restaurant en de volgende morgen om te zwemmen in het meer. Hij was telkens vergezeld van Mgr. Bududira. De twee keren zag de nuntius de minister van Defensie, vele militairen en andere vertegenwoordigers van de autoriteiten. De nuntius bracht de nacht door op de pastorij van Minago. Op 29 december bezocht hij het graf van de jonge priester en bracht vervolgens een bezoek aan familieleden van de overleden priester. Rond 10 uur begaf hij zich naar Chateaux Moso om een bad te nemen in het meer. Op dat ogenblik was hij ook vergezeld door Mgr. Bududira. Hij ontving bezoek van militairen en van de minister van Defensie. Rond 14 uur reed de nuntius terug naar Bujumbura maar niemand stelde hem voor hem te begeleiden. Volgens de lokale gewoonten wordt een gast steeds een stuk van de weg begeleid, zeker als het om een belangrijke gast gaat. Ook brachten de militairen de nuntius niet op de hoogte van mogelijke gevaren, hoewel er in de omgeving geweerschoten te horen waren en er in buurt gevochten werd tussen regeringssoldaten en rebellen.

De Discovery-terreinwagen van de nuntius uitgerust met de pauselijke vlag reed in een hinderlaag op 2 km van het centrum van Minago. Een kogel raakte de achterband aan de zijde waar Mgr. Courtney zat. De wagen begon te slingeren maar bleef op de baan. Een tweede schot ging door het dak van de jeep en trof de nuntius in het hoofd, in een schouder en in een been. De chauffeur van de jeep is nog 1 km verder gereden alvorens het stukgeschoten rechterachterwiel te vervangen. Op dat ogenblik doken er militairen op. Zij vervolgden evenwel hun weg zonder enige hulp te bieden. De moord werd gepleegd op meer dan 40 km van de hoofdstad. Tijdens het hele traject heeft de nuntius geen teken van leven meer gegeven. Hij was bewusteloos. Rond 15.30 uur werd hij opgenomen in het Prince Rwagasore ziekenhuis in Bujumbura, waar hij kort nadien overleed. (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken