Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kerkjurist: "Danneels zegt niet dat paus verkeerd is"

BRUSSEL (RKnieuws.net) - "Kardinal Danneels zegt niet dat de paus verkeerd is. Hij geeft aan wat aangewezen is als het ideaal niet wordt gehaald." Dat zegt kerkjurist Rik Torfs van de Katholieke Universiteit Leuven in een gesprek met Het Laatste Nieuws naar aanleiding van Danneels' uitspraken over condoomgebruik.
Torfs vindt niet dat kardinaal Danneels lijnrecht tegen de paus ingaat. "Danneels spreekt wel over dingen waarover Rome liever zwijgt, maar hij zegt nergens: de paus is verkeerd," aldus Torfs.

"Kijk, de paus gaat uit van het ideaalbeeld: ongehuwden mogen geen seks hebben, gehuwden mogen geen condoom gebruiken, enzovoort. Dat is de theroretische moraal. Kardinaal Danneels gaat voor een practische moraal, vanuit de stelling: wat als de mensen het ideaalbeeld niet kunnen halen? Wat is dan de tweede beste oplossing? Zo belandt hij bij het verhaal: als je echt moet kiezen tussen het risico op aids of een condoom gebruiken, gebruik dan een condoom". (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken