Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Caritas: al 1.200.000 euro voor slachtoffers aardbeving Bam (Iran)

Caritas: al 1.200.000 euro voor slachtoffers aardbeving Bam (Iran)
BRUSSEL (RKnieuws.net) - Het Caritasnetwerk heeft tot dusver al 1.200.000 euro aan fondsen verzameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Bam (Iran). Caritas International België heeft mee dankzij de bijdrage van een aantal bisdommen 60.000 euro ontvangen. Ook Caritas Irak en Caritas Polen hebben hulpgoederen gestuurd.


Dankzij een goede samenwerking tussen vertegenwoordigers van de katholieke Kerk en de nationale en lokale autoriteiten van Bam en omliggende dorpen, kan het Caritasnetwerk nu op volle kracht werken. Ook de handelaars uit Teheran laten zich niet onbetuigd: uit sympathie voor de slachtoffers en uit waardering voor de Caritasactie, verkopen ze hun goederen onder de marktprijs.

Nog maar pas arriveerde in Bam een Caritaskonvooi met hulpgoederen uit Teheran. Vrijwilligers van de katholieke Kerk in Iran, de Rode Halve Maan en medewerkers van het Caritasnetwerk zorgen voor de verdeling van de hulpgoederen.

De situatie in Bam blijft ondertussen dramatisch. Bijna alle overlevenden hebben verwanten verloren. Minstens zesduizend kinderen verloren een of beide ouders. Negenduizend schoolkinderen en 1.200 leraars kwamen om. Overlevenden hebben er behoefte aan om hun verhaal te vertellen. Caritas werkt daarom aan een project voor post-traumabegeleiding. Ook huisvesting blijft een groot probleem. In afwachting van de heropbouw zijn semi-permanente constructies nodig die bescherming bieden tegen regen en wind en hoge temperaturen (meer dan 40 graden in de zomer). Drinkbaar water is overal beschikbaar, maar de sanitaire installaties zijn zo goed als overal stuk, wat gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid. Caritas zoekt momenteel specialisten ter zake.

Volgens Caritas Internationaal is de lokale economie op verschillende manieren getroffen: "In de stad leefden de mensen van toerisme, fabrieksarbeid, koeling van dadels. Van dit alles blijft nauwelijks nog iets over. Afghaanse vluchtelingen en gastarbeiders zijn hun werk kwijt en vele families die al jaren in Iran woonden, keren nu naar Afghanistan terug. Een 600-tal overlevenden van de aardbeving heeft dringend nood aan eten, kleding en keukengerief. Caritas heeft twee opvangcentra in de Farah-provincie, Afghanistan."

"In de dorpen rond Bam verloren de meeste mensen al hun spaargeld. Dat ´kapitaal´ bestond in feite uit hun voorraad dadels, die ze in de stad Bam bewaarden in koelhuizen. De dadels kwamen onder het puin terecht of zijn niet meer geschikt voor consumptie omwille van de stroomonderbrekingen die er geweest zijn. Tot de nieuwe oogst in september zijn de dorpsbewoners afhankelijk van hulp. De stadsbewoners die hun werk verloren zullen wellicht nog langer afhankelijk zijn."

Buiten Bam wil Caritas zijn hulpverlening vooral concentreren op twee dorpen die tot dusver weinig steun kregen: Estfikan (600 families) en Narteach (250 families). Ook daar werden heel veel huizen vernield, die moeten herbouwd worden. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken