Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Herbert Haag overleden

Herbert Haag overleden
BRUSSEL (KerkNet/RadVat/NZZ) - De Zwitserse theoloog Herbert Haag is vrijdagnacht op de leeftijd van 86 jaar in Luzern overleden. Haag is vooral bekend geworden met publicaties als “Afscheid van de duivel”, over het kwade en de duivel. Met Hans Küng en Edward Schillebeeckx behoorde hij tot de theologen die in 1989 de Verklaring van Keulen publiceerden. Daarin leverden ze felle kritiek op de wijze van leiding geven van paus Johannes Paulus II.
Haag werd in 1915 geboren in het oosten van Zwitserland. Vanaf 1948 was hij professor Oud-Testament. In 1960 verhuisde hij naar de Universiteit van Tübingen. In zijn werk had hij vooral aandacht voor de joodse wortels van het Nieuwe Testament en de oerkerk en waarschuwde hij tegelijkertijd voor een verregaande dogmatisering
De jongste jaren was ie wegens zijn omstreden stellingen over het priestertekort in ongenade gevallen. Zo waarschuwde hij voor een “twee-standenkerk” en verklaarde hij dat een parochiegemeenschap die geen priester heeft, dan maar zelf de eucharistie moet opdragen. De theoloog werd toen door de Zwitserse bisschoppen terechtgewezen waarop toen een petitieactie startte. Zowel de theoloog als de Zwitserse bisschoppen wilden die discussie evenwel niet doordrijven.

Bron: KerkNet Vlaanderen
 
 

 

Rorate Zoeken