Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Sporen eerste christenen in Heilig Land

Sporen eerste christenen in Heilig Land
BRUSSEL (KerkNet/BAR) - The Biblical Archeological Review schrijft dat archeologen in het plaatsje Yattir één van de oudste bekende christelijke nederzettingen in het Heilig Land hebben ontdekt.
Yattir wordt in de Bijbel genoemd als een van de vele steden en dorpen van de stammen van Israël. Het wordt vernoemd in Jozua 15,48 en 21,14; als koning David tegen de Filistijnse leider Achish vecht, in 1 Samuel 30,27 en in 1 Kronieken 6,57. Ook de kerkvader Eusebius spreekt erover in de vierde eeuw na Christus.
De archeologen gingen dan ook op zoek naar de sporen Yattir en van de christelijke gemeenschap die er ooit woonde.

"We vonden bijna geen scherven van de vierde eeuw. Dat betekent dat we geen archeologische resten vonden die geassocieerd kunnen worden met het christelijke dorp uit de tijd van Eusebius. Wat we wel vonden, zijn twee kerken van het einde van de zesde en de zevende eeuw, waarvan een prachtige mozaïeken vloer een unieke kijk geeft op het eerste christendom".

De opgravingen leverden nog andere verrassingen op: potscherven van 4.000 en 3.000 voor Christus, potscherven uit de tijd van de Perzische overheersing (539-332 v. Chr.), uit de Hellenistische tijd (332-63 v. Chr.) en van de vroeg-Romeinse tijd (63-135 voor Christus).

Het kerkje dat ontdekt werd, bevat de hal van de basiliek met een apsis in het oosten, een narthex en een atrium. De grootste ruimte van de kerk is verdeeld in twee rijen van zes zuilen en twee zijbeuken. Alle ruimets van de kerk zijn bedekt met doorgaans goed bewaarde mozaïeken vloeren.
Een opvallend en historisch erg belangrijk gegeven is dat de inscripties - waarvan de vroegste mogelijk uit 588-589 - suggereren dat de inwoners van dit dorp joodse christenen waren: "De splitsing tussen joden en christenen gebeurde al lang daarvoor. Er waren in die tijd dus wellicht geen joodschristenen meer. Waarom dan deze christenen?".

Archeologen wisten al langer dat er op deze plaats ook onder de Romeinse bezetting joden leefden, maar over de oudste christelijke gemeenschappen in deze streek is heel wat minder bekend. Het team van archeologen hoopt dat verder onderzoek hierover meer duidelijkheid brengen.
 
 

 

Rorate Zoeken