Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Archief kerkenbouwer Dessauvage ontsloten

Archief kerkenbouwer Dessauvage ontsloten
LEUVEN (RKnieuws.net) - Het Katholiek Documentatie- en onderzoekscentrum (KADOC) in Leuven heeft het archief van architect Marc Dessauvage ontsloten. De West-Vlaming Dessauvage (1931-1984) studeerde aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas Gent (1952-1957). Zijn vernieuwende ontwerpen van o.a. kerken en kapellen zijn representatief voor de nieuwe wegen die Sint-Lucas insloeg.
In de jaren 1960-1970 ontpopte Dessauvage zich als een belangrijk kerkenbouwer. Zijn kerken zijn een architecturale vertaling van de “theologie van de gemeenschap” en vallen op door hun uiterste soberheid. Hij werd beïnvloed door de benedictijnen van Zevenkerken en de gerenommeerde religieuze kunsttheoreticus dom Frédéric De Buyst. Voorbeelden van wat hij omschreef als “huizen van de gemeenschap” bevinden zich onder meer in Aarschot (Sint-Rochusmemorial) en Westmalle (Sint-Pauluskerk). Grotere ‘religieuze’ ontwerpen van de hand van Dessauvage zijn o.m. het klooster Magnificat in Westmalle (1966-1970) en het ontmoetingscentrum Godsheide in Hasselt (1969).

Dessauvage ontwierp ook een groot aantal privé-woningen, door hem omschreven als “tuinwoningen”. Net zoals bij zijn kerken maakte hij daarbij gebruik van natuurlijke materialen. Ten slotte tekende hij eveneens voor grootse projecten, zoals het faculteitsgebouw Letteren van de K.U.Leuven (1971-1972).

Het archief-Dessauvage betreft nagenoeg zijn hele architecturale oeuvre. Het bevat o.a. bouwplannen, ontwerpen voor kerkelijk meubilair en vaatwerk, briefwisseling , lastenboeken, betonstudies en foto´s. De bundels laten een grondige studie toe van de opvattingen en de projecten van deze prominente vertegenwoordiger van de moderne architectuur in Vlaanderen in de periode 1960-1980. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken