Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Zwijnaarde: statuut parochie-assistent

Zwijnaarde: statuut parochie-assistent
ZWIJNAARDE (RKnieuws.net) - Op 3 maart organiseert het Theologisch Forum zijn reflectiedag in Don Bosco in Zwijnaarde. De dag start om 14 uur en eindigt omstreeks 17.45u. Deze eerste reflectiedag stelt zich tot doel om te werken rond bepaalde thema’s met al wie in de sector werkzaam is of een theologische opleiding genoot.
De deelnemers kunnen de keuze maken uit één van de volgende workshops:

- Het Statuut van parochieassistenten: Situatie – toekomst – mogelijkheden:

Het statuut van de parochieassistent(e) is doorgaans minder goed dan men verwacht. Analyses tonen aan dat er heel wat beter kan. De workshop wordt begeleid door mensen van de vzw De Wijngaard die als doelstelling hebben deze problematiek in het bisdom Antwerpen uit te klaren. In de workshop zal aandacht gegeven worden aan de context, de probleemstelling en diverse mogelijkheden. Hoe kijken professoren arbeidsrecht tegenover die statuten…? Hoe zou een arbeidsrechtbank hier tegenover aan kijken? Gezien de problematiek zal er een mogelijkheid zijn om na te denken over een uitwisselingsplatform voor parochieassistenten. Deze workshop is belangrijk voor al wie begaan is met de vele inzet van onze parochieassistenten en de parochieassistenten zelf!

- Onderwijs: Pluralisme … Ten voeten uit…?: Pluralisme alom, maar waar is de eigenheid van een christelijk geïnspireerde school? Hoe kan men in een school omgaan met dit pluralisme en hoever mag dit pluralisme doordringen? Of zijn er grenzen? In welke mate zijn bijvoorbeeld de vakoverschrijdende eindtermen gelijklopend met de waarden die spelen binnen een (katholieke) school? En wat is de rol van de godsdienstleerkracht daarin? Worden bepaalde door het aanvaarde pluralisme niet te veel bepaalde waarden benadrukt waardoor de eigenheid van een christelijk geëngageerde school in het gedrang komen?

- Naar een…meer bewogen liturgie: Hoe onbewogen is onze liturgie! Zowel naar inhoud als naar vorm! In deze workshop wordt nagedacht en verteld over mogelijkheden van nog onbekende maar nieuwe liturgische vormen en inhouden. Hoe ga je om met de frustraties die je ondervindt wanneer je tegenvallende liturgische vieringen meemaakt? ‘Zondagsplicht’? Hoe spreek je daarover met collega’s en vrienden? Bernard de Cock, o.p., medewerker van de zondagsvieringen op het KUC in Gent, verhaalt over zijn ervaringen daar en nodigt uit tot een open dialoog.

De vereniging theologisch Forum vzw telt 600 leden, waarvan heel wat afgestudeerden van de faculteit Godgeleerdheid van de Katholieke Universiteit te Leuven. De doelstelling van dit Forum is vooral de onderlinge samenwerking en uitwisseling tussen theologisch afgestudeerden (ook van buiten de universiteit) te bevorderen alsook de vele ervaringen van alle afgestudeerden een stem te geven in alle sectoren waar theologie belangrijk is (onderzoek, faculteiten of opleidingsinstituten, kerk en samenleving). Het theologisch forum wil ook de beroepsbelangen van de afgestudeerden behartigen.Het Theologisch Forum geeft ook een eigen tijdschrift uit.

Meer info : Luk Vanlanduyt 0476951266 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Trees Lavens Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de website: http://www.theologischforum.be/ (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken