Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

"Bisschoppen willen wellicht van Pauselijk Nederlands College af"

ROME (RKnieuws.net) - De Nederlandse bisschoppen willen wellicht afstand doen van het Nederlands College in Rome. Dat wordt volgens een correspondent van het Reformatorisch Dagblad gefluisterd in Rome. Het monumentale gebouw zou te duur zijn.
Het monumentale Nederlands College is het huis waar de Nederlandse bisschoppen verblijven als zij in Rome zijn. Het is de plek waar priesters uit Nederland en de wereldkerk wonen als zij enkele jaren voor studie in Rome zijn. Kardinaal Simonis, bisschop Eijk, mgr. Muskens, mgr. de Jong, vicaris-generaal Rentinck van Utrecht en vicaris-generaal van de Hende van Groningen hebben in het verleden vanuit het Nederlands College in Rome gestudeerd.

Bisschop Muskens is in het verleden rector geweest van het Nederlands college. Hij onthulde gisteren dat de toekomst van het Nederlands College voor april op de agenda van de vergadering van de bisschoppenconferentie staat.

Voor- en tegenstanders

In het Ad Limina rapport dat maandag werd gepresenteerd werd vermeld dat het Nederlands College zwaar op de begroting van de Nederlandse Kerkprovincie drukt. Het huis is toe aan een grondige opknapbeurt en er zijn verschillende plannen ontwikkeld om het College op een meer rendabele manier te exploiteren. Maar sommige bisschoppen zouden het liefst het College van de hand doen, zo wordt in Rome gezegd. Kardinaal Simonis zou er een sterk voorstander van zijn het historische gebouw voor de Nederlandse kerk te behouden.

Derde Wereld

Aan het begin van het academisch jaar prees de secretaris van de Congregatie voor de Katholieke Opvoeding en Vorming de Nederlandse bisschoppen nog voor het feit dat zij het College ook openstellen voor studerende priesters uit de Derde Wereld.

De Belgische bisschoppen hebben in het verleden ook afstand gedaan van hun Pauselijk College, en moeten nu voor hun studenten uit Vlaanderen en Wallonië ruimte huren ver buiten het centrum van de stad.
 
 

 

Rorate Zoeken