Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Ad Limina journaal: Bisschop van Luyn stelt hoop op kleine groepen gelovigen

Ad Limina journaal: Bisschop van Luyn stelt hoop op kleine groepen gelovigen
ROME (RKnieuws.net/bisdom-roermond.nl) - Bisschop van Luyn van Rotterdam verwacht veel van de vorming van kleine groepen bewuste gelovigen binnen de katholieke kerk. Hij zei dat woensdag tijdens zijn preek in de Eucharistieviering op het graf van de apostel Paulus.
Volgens van Luyn moeten de kleine groepen bestaan uit mensen die persoonlijk hebben gekozen voor het evangelie en die ervan getuigen in de wereld.

Volgens van Luyn heeft de wereld grote behoefte aan het licht van Christus. Door in kleine groepjes samen te komen kunnen katholieken elkaar bemoedigen en samen hun geloof verdiepen, om betere getuigen te worden van geloof, hoop en liefde.

Geloofskringen

In verschillende bisdommen is men de afgelopen tijd begonnen met de vorming van kleine kerkgemeenschappen of 'Small Christian Communities'.

Zo presenteerde het Aartsbisdom Utrecht afgelopen zaterdag in Duiven verschillende mogelijkheden om deze kleine groepen vorm te geven, als 'huisgemeente' of 'geloofskringen'. Ook zijn er steeds meer kleine groepen rond de succesvolle Alpha cursus en het project "Geloven Nu".

In de voetsporen van Paulus

De gezamenlijke eucharistieviering in de basiliek van Sint-Paulus-buiten-de-Muren was een belangrijk moment tijdens het Ad Limina-bezoek van de Nederlandse bisschoppen. Het bezoek is in wezen een pelgrimage naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus en drukt de verbondenheid uit van de huidige bisschoppen met de eerste apostelen en geloofsgetuigen.

Net zoals de apostel Paulus in de zeven bisdommen van Klein-Azië het evangelie heeft gebracht, is het de taak van de bisschoppen, de opvolgers van de apostelen, om het evangelie te brengen. "Als het ooit nodig is geweest in de kerk van Nederland, dan is dat juist nú," aldus van Luyn.

Daarbij mag best ingegaan worden tegen de huidige trends van bezit, genot en macht: het evangelie is altijd een tegenbeweging geweest. (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken