Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Jezuïet Fulco over zijn werk voor The Passion: "ik moest het Aramees opnieuw uitvinden"

BRUSSEL (KerkNet/VID/Kath.net) - De jezuïet William Fulco, docent aan het Instituut voor Klassieke Studie & Archeologie van de Loyola Marymount Universiteit in de Verenigde Staten, bekent dat het geen makkelijke opdracht was om het draaiboek van de film 'The Passion of Christ' in het Latijn en het Aramees om te zetten.
In een gesprek met Vidimus Dominum zegt de jezuïet dat het feit dat in de film alleen Latijn en Aramees wordt gesproken, Jezus optilt uit de culturele beperktheid die er zou zijn als de film in het Engels, Duits of Italiaans zou gesproken zijn. "Daardoor zou men het karakter onbewust met een bepaalde cultuur verbinden." Volgens Fulco wordt de kijker nu in de wereld van Jezus binnengevoerd en niet omgekeerd.

Fulca zegt in het gesprek dat vooral de vertaling naar het Aramees een zware klus betekende: "Die taal wordt praktisch niet meer gesproken en de correcte uitspraak is onduidelijk." Hij baseerde zich daarom vooral op oude Syrische teksten: "Maar ik moest zelf een bepaalde grammatica en uitspraak uitvinden. Die moest plausibel zijn, niet documentair noch het laatste woord."

Dat stelde ook soms praktische problemen. Zo spreken de leerlingen Jezus in de film aan met 'Rabbana': "Dat is wetenschappelijk niet bewezen, maar het lijkt me correct." De mensen die Jezus kennen, spreken hem in de film aan met 'Adoni', niet te verwarren met het Hebreeuwse Adonai: "Adoni betekent gewoon 'Heer'. Jezus wordt aangesproken met 'bari', Zoon."
 
 

 

Rorate Zoeken