Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Groots bijbelevent in Kortrijk

Groots bijbelevent in Kortrijk
BRUGGE (RKnieuws.net) - De persdienst van het bisdom Brugge heeft woensdag meer bijzonderheden bekend gemaat over het bijbelevent Tabiblia dat het bisdom Brugge als apotheose van het lopende ‘Jaar van de Verkondiging’ organiseert op zaterdagavond 26 juni Kortrijk Xpo. Mgr. Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge, is gastheer.

Een stuurgroep onder leiding van bisschoppelijk vicaris Noël Vangansbeke bereidt het evenement voor. Bart Cafmeyer regisseert het vlotte en kleurrijke totaalspektakel.

De organisatoren geven het bijbelgebeuren de goedklinkende naam ‘Tabiblia’. Kanunnik Frans Lefevre, voorzitter van het Bijbelhuis, duidt deze keuze: “Tabiblia is niet alleen een welluidend woord waarin muziek zit. Bovendien is het een Griekse aanduiding voor het Boek der Boeken, de bijbel. Die bijbel geeft op onze avond in alle toonaarden zijn muziek prijs.”

“Het avondvullende programma is inhoudelijk opgebouwd rond de kernthema’s uit de bijbel: schepping, exodus en verrijzenis. Op een heel gevarieerde en creatieve wijze komt deze inhoud aan bod: mimespel, getuigenissen, videoprojectie, zang en samenzang,… Er valt veel te zien en te horen. Maar het is ook de bedoeling dat de aanwezigen vaak samenzingen. Het wordt een zangfestijn in de stijl van de ‘Night of the Proms’ in het Sportpaleis van Antwerpen”, licht Joris Maesen, secretaris van de stuurgroep van Tabiblia, een tip van de sluier op. “Voor de start van het programma is er een sing-in. Om 20 uur start dan het bijbelevent.”

Tal van bekende muzikanten werken aan ‘Tabiblia’ mee waaronder Willem Vermandere, Jasper Steverlynck (frontman van de Belgische rockband ‘Arid’) en Barbara Dex (met een gospelprogramma). Ook het vocale en instrumentale ensemble ‘Collegium de Dunis’ onder leiding van Ignace Thevelein, de broers Steven en Stijn Kolacny (pianoduo en stuwende krachten achter het jeugdkoor Scala), de harmonie Burleske uit Gullegem, Arnold Sercu en Hadewijch Oplinus met haar groep Gab verlenen hun medewerking.

Huub Oosterhuis (Nederlands religieus dichter, inspirator en auteur van veel kerkliederen), Hilde Kieboom (verantwoordelijke Sant’Egidio-gemeenschap Antwerpen), priester Geert Dedecker en anderen zorgen voor een inspirerend woord.

Het programma staat open voor een ruim publiek. De initiatiefnemers richten dan ook een warme oproep aan jongeren om Tabiblia mee te maken. “Dit event oogt jong, fris en dynamisch en zal ongetwijfeld jonge mensen boeien. Iedereen met interesse voor een swingend, gevarieerd en stevig inhoudelijk onderbouwd bijbels programma is welkom. Allen die zich op een of andere wijze inzetten in de pastoraal op school, in de parochie, in de sociale vereniging, … zijn bijzonder uitgenodigd”, merkt Joris Maesen op.

Meer info: Joris Maesen, Heilige Geeststraat 4, 8000 Brugge, tel: 050 33 59 05, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en via KerkNet: www.kerknet.be/tabiblia. (tb) 
 

 

Rorate Zoeken