Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Journalist : "Lam Gods vermoedelijk vernietigd"

GENT (RKnieuws.net) - Volgens journalist Rudy Pieters, auteur van het pas verschenen boek "De wraak van het Lam Gods", is het omstreden paneel van De Rechtvaardige Rechters wellicht reddeloos verloren. Dat zei hij maandagavond in het VTM-journaal.


Het is 70 jaar geleden dat twee panelen van het retabel "De aanbidding van het Lam Gods" van de gebroers Van Eyck gestolen werden. Een van de panelen werd teruggevonden, maar de "Rechtvaardige Rechters" bleef spoorloos, ondanks een niet aflatende stroom hypothesen over dader en bergplaats. Hoofdverdachte
Arsène Goedertier nam het geheim over de bergplaats mee in zijn graf. Op zijn schetsen stonden wel afmetingen vermeld, afmetingen die overeenkwamen met nissen in de kerk van Wetteren, waar Goedertier nog koster was. In 2002 zette een amateur-speurder Wetteren nog op zijn kop, door politie en gerecht te overhalen om in de Sint-Gertrudiskerk naar het paneel te zoeken. Tevergeefs.

Het nieuwe boek van Rudy Pieters zet de hypothesen van de laatste 40 jaren op een rij en wijst op slordigheden bij de interpretatie van verklaringen en feiten. "Ik ben de eerste auteur die zonder theorie in het achterhoofd de gerechtelijke stukken heb gelezen", zegt hij, wat nieuw licht zou werpen op belangrijke details in de zaak. Toch volgt zijn boek min of meer de hypothese van amateur-speurder Gaston De Roeck. Die besefte na de teleurstellende zoektocht in de kerk van Wetteren dat het doek wellicht niet achter het grote hoogaltaar heeft gezeten, maar achter één van de kleinere altaartjes in
de zijbeuken van de kerk.

Drieendertig jaar geleden zijn die houten altaartjes echter
verkocht en wellicht verbrand, weet De Roeck. En dus is volgens hem het paneel reddeloos verloren. "Ik moest er inderdaad niet naar zoeken", citeert Rudy Pieters de amateur-speurder in de laatste lijnen van zijn boek. "De Rechtvaardige Rechters zijn in 1971 vernietigd". Pieters gunt zichzelf het voordeel van de twijfel. "Zolang er niemand is opgestaan die het heeft zien vernietigen, is er nog hoop. Maar ik geef toe. Die is erg klein". (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken