Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Vaticaan en Microsoft ontwikkelen ´Media Prayer´ programma

Vaticaan en Microsoft ontwikkelen ´Media Prayer´ programma
VATICAANSTAD/REDMOND (AP/Reuters/RKnieuws.net) - Op de Vaticaanse internet-site is vanaf vandaag een plug-in te downloaden waarmee computergebruikers op verschillende tijdstippen van de dag gebedsteksten op hun scherm te zien krijgen. Het Vaticaan ontwikkelde het programma samen met de Amerikaanse softwareproducent Microsoft. "Het is een nieuwe manier om het aloude getijdengebed terug te brengen in het tijdperk van de nieuwe media", aldus de Vaticaanse woordvoerder Navarro-Valls bij de presentatie van het initiatief.
De 'Media Prayer' - zoals het programma door journalisten al is gedoopt als variant op de 'Media Player' van Microsoft - draait op de achtergrond mee en waarschuwt de computergebruiker als het tijd is voor gebed.

Het computerprogramma, dat officieel de naam 'Liturgia Digitalis' draagt, kan op allerlei manieren worden afgestemd op de wensen van de gebruiker. "Zo kan het ingesteld worden om drie keer per dag het zg. 'Angelus gebed' op het scherm te brengen. Het is eveneens mogelijk om via de geluidskaart kerkklokken te laten horen," zo staat te lezen in de persverklaring. Ook kan het programma het volledige getijdengebed in verschillende talen genereren. De computer moet daarvoor wel een permanente (breedband) verbinding met het internet hebben.

Waarschuwing

Uniek is de "alert" mogelijkheid, waarmee belangrijke gebeurtenissen in het Vaticaan of in de wereld in een klein waarschuwingsvenster op het scherm van de computergebruiker kunnen worden gemeld. "Als de Heilige Vader een bijzondere gebedsintentie heeft, kan deze daarmee direct over de wereld worden verspreid", aldus Navarro-Valls.

Niet duidelijk is of deze "alert" mogelijkheid ook gebruikt zal worden om tot gebed op te roepen als de paus onverwachts mocht komen te overlijden; de Vaticaanse woordvoerder wilde niet ingaan op vragen hieromtrent.

Veiligheid

Softwareproducent Microsoft werkte kostenloos mee aan het project. "Voor ons staat het belang van een veilige computeromgeving voorop", aldus Bill Gates in een schriftelijke verklaring. "Er bestaan weliswaar andere computerprogramma's die gebedsteksten presenteren, maar dikwijls zijn deze applicaties niet conform aan de specificaties van het Windows-platform, en daardoor kunnen ze schadelijk zijn voor de stabiliteit van de computer".

Berucht is de bekende "Daily Prayer Buddy" van de katholieke media-organisatie EWTN (Eternal World Television Network). Dit programma kon tot voor kort gratis gedownload worden, maar bleek een 'backdoor-virus' te bevatten waardoor de computergebruiker ongewild zijn computer openstelde voor hackers. Volgens EWTN was het virus met het programma meegekomen door onachtzaamheid van de programmeurs.

Religieuze dimensie

"In het Vaticaan zien wij een betrouwbare partner om deze applicatie te verspreiden", aldus Bill Gates. "Het is voor ons een manier om de 'Windows-experience' uit te breiden naar alle aspecten van het leven, inclusief de religieuze dimensie." Volgens Gates is de grote meerderheid van de mensheid religieus en daarom is het logisch dat het Windows besturingssysteem daar rekening mee houdt.

De Vaticaanse "Media Prayer" draait alleen op het Windows platform. Inmiddels zijn de eerste Apple Macintosh- en Linux-gebruikers daar al tegen in protest gekomen. "Dit is weer typisch zo'n Microsoft actie die een argeloze religieuze instelling misbruikt om de greep op de wereldwijde computerwereld te vergroten", aldus Linux-programmeur Linus Torvald in een reactie.

De 'Media Prayer' plug-in is rechtsstreeks van de Vaticaanse website te downloaden. Via onderstaande links komt u op de download-pagina van www.vatican.va:

<a href="http://www.rorate.com/rorate/scripts/art.php?id=22989" target="new">LITURGIA DIGITALIS v. 1.0 (130 kb - modem gebruikers)</a>

<a href="http://www.rorate.com/rorate/scripts/art.php?id=22989" target="new">LITURGIA DIGITALIS v. 1.0 (1,5 Mb - breedband gebruikers)</a>

(RV)
 
 

 

Rorate Zoeken