Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Islamitisch-christelijke top

Islamitisch-christelijke top
ANTWERPEN (KerkNet/ST. EGIDIUS) - Van 3 tot 4 oktober 2001 heeft in het Congrescentrum Porta Castello (Santa Maria in Trastevere) een islamitische christelijke top plaats.
Volgens de organiserende St.-Egidiusgemeenschap wordt de topontmoeting georganiseerd "als antwoord op de terreur, ter voorkoming van een 'botsing van beschavingen', ter versterking van de stabiliteit in de wereld en ter versteviging van de weg van dialoog en samenleven".

In het raam van de recente terreuraanslagen in Washington en New York en de crisis waarin zowel de westerse wereld als de Arabisch-islamitische landen terecht zijn gekomen, ervaart de Sant'Egidio-gemeenschap de dringende noodzaak om wegen van dialoog en samenwerking te zoeken onder mensen van verschillende religies. Bedoeling is te weerstaan aan de verleiding van een logica van vijandschap en geweld, die diepgaande tegenstellingen dreigt te veroorzaken en de stabiliteit van de wereld in gevaar brengt.

Daarom besliste Sant'Egidio een islamitisch-christelijke topontmoeting te organiseren.
"Dit initiatief wil in de eerste plaats de solidariteit van de twee grote wereldgodsdiensten tonen tegenover de slachtoffers van het terrorisme. Ook wil deze ontmoeting wegen van dialoog zoeken, die een nieuwe basis leggen voor het samenleven tussen christenen en moslims, buiten elke logica van tegenstelling om".

Aan christelijke kant hebben personaliteiten uit de katholieke kerk, de lutheraanse federatie, de methodistische Wereldraad en de episcopaalse Kerk, net als vertegenwoordigers van de orthodoxe kerken, hun aanwezigheid toegezegd. De Heilige Stoel zal vertegenwoordigd worden door kardinaal Roger Etchegaray, voorzitter van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede en kardinaal Walter, van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid onder de Christenen.

Andere deelnemers zijn kardinaal Silvestrini, kardinaal Carlo Maria Martini, kardinaal Keeler, kardinaal Vlk, dr. Ishmael Noko (lutheraanse Wereldbond), oud-president Scalfaro en prof. Riccardi (St.-Egidiusgemeenschap). Van Islamitische kant nemen er vertegenwoordigers deel uit Egypte, Saoedi-Arabië, de Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, Algerije, Qatar en Iran.
 
 

 

Rorate Zoeken