Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Martini pleit voor bestuurlijke hervorming en diakenwijding vrouwen

Kardinaal Martini pleit voor bestuurlijke hervorming en diakenwijding vrouwen
VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Er moet een permanent concilie komen dat samen met de paus de kerk bestuurt. Ook moet de kerk nadenken over de diakenwijding van vrouwen en democratisering van bisschopsbenoemingen. Kardinaal Martini, in het verleden vaak getipt als opvolger van paus Johannes Paulus II, deed deze opvallende uitspraken in een interview met het Romeinse dagblad Il Tempo.
Martini wil het bestuur van de Kerk op alle terreinen breder maken. Er moet volgens hem een "permanent besturend concilie" komen dat samen met de paus de Kerk bestuurt. Martini benadrukt dat hij niet pleit voor een Derde Vaticaans Concilie. De vorm die hij voorstaat is vaker geopperd na Vaticanum II en Martini vindt dat er op dat terrein nog "werk te doen is."

Grotere rol vrouwen

Martini wil vrouwen een grotere rol geven in de Kerk. De priesterwijding van vrouwen bepleit hij niet, maar hij vindt wel dat vrouwen meer invloed moeten krijgen en dat hun verdiensten "erkend en bevorderd" moeten worden. Eén van de manieren zou kunnen zijn om vrouwen toe te laten tot de diakenwijding. Dat zou volgens de voormalige aartsbisschop van Milaan onderzocht moeten worden.

Reorganisatie pauskeuze

De 77-jarige Martini wil ook de pauskeuze reorganiseren. Hij wil dat het conclaaf in de toekomst niet alleen bestaat uit kardinalen, maar dat ook voorzitters van de nationale bisschoppenconferentie mee moeten praten.

Bisschoppen moeten "collegialer" gaan werken, en moeten regelmatiger bij elkaar komen om belangrijke vraagstukken te bespreken, vindt Martini. "Van tijd tot tijd moeten er universeel representatieve ontmoetingen georganiseerd worden van bisschoppen waar actuele vragen van het leven van de kerk besproken worden," aldus Martini. Dat kan helpen "om de knopen van de discipline en de leer los te maken die af en toe opnieuw verschijnen."

Volgens hem kan de bisschoppensynode effectiever geleid worden. Hij pleit ervoor dat de bisschoppen daarin niet alleen een raadgevende rol hebben, maar ook daadwerkelijk beslissingen kunnen nemen.

Stem in bisschopskeuze

In de keuze van de bisschoppen moeten de gelovigen van het bisdom een stem krijgen. Daarvoor zou het systeem van bisschopsbenoemingen "fijner afgesteld moeten worden om de opvattingen van de gelovigen in overweging te nemen."

De Jezuïet kardinaal Martini was tot voor kort aartsbisschop van Milaan, het grootste bisdom van Italië. Daarvoor was hij rector van twee prestigieuze Romeinse universiteiten. Hij beschouwt zichzelf als een voorstander van "gezond pluralisme." (Atk/TB)
 
 

 

Rorate Zoeken