Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Vaticaan presenteert vrijdag langverwachte liturgische instructie

Vaticaan presenteert vrijdag langverwachte liturgische instructie
VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - De langverwachte liturgische instructie over de viering van de Eucharistie wordt vrijdag 23 april gepresenteerd. De persdienst van het Vaticaan maakte dit vandaag bekend. Het document draagt de titel "Redemptionis Sacramentum, over enige zaken die in acht genomen en vermeden dienen te worden rond de Allerheiligste Eucharistie".
De richtlijnen kunnen beschouwd worden als een vervolg op de encycliek over de Eucharistie, 'Ecclesia de Eucharistia'. In die encycliek kondigde de paus aan op te willen treden tegen misbruiken rond de viering van de Eucharistie.

Er is lang aan het document gewerkt. Een voorlopige versie lekte vroegtijdig uit en deed veel stof opwaaien in de media. Waarnemers zijn van mening dat de uiteindelijke tekst een stuk gematigder zal zijn, en vooral een aantal bestaande richtlijnen opnieuw zal onderstrepen.

Bestaande praktijk in Nederland en Vlaanderen

Het is niet duidelijk welke consequenties de richtlijnen zullen hebben voor de bestaande praktijk in Nederland en Vlaanderen rond de viering van de Eucharistie.

Redemptionis Sacramentum wordt vrijdag gepresenteerd door kardinaal Francis Arinze, de prefect van de Congregatie van de Eredienst, mgr. Domenico Sorrentino, de secretaris van deze congregatie en mgr. Angelo Amato, de secretaris van de Congregatie van de Geloofsleer. Ook kardinaal Julian Herranz van de Pauselijke Raad voor Wetsteksten zal bij de presentatie aanwezig zijn.

Het document wordt vrijdag om 12 uur openbaar gemaakt. (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken