Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Fotoboek en expositie over geloofsbeleving in Oost-Europa

Fotoboek en expositie over geloofsbeleving in Oost-Europa
Van fotograaf Jan van IJken verschijnt eind maart het fotoboek "A touch of Divinity - Images of devotion in Eastern Europe". De sfeervolle en ongekunstelde zwart/wit foto´s in dit bijzondere boek geven een beeld van de overgave waarmee mensen in een aantal voormalige Oostbloklanden hun geloof beleven. De serie is ook te zien tijdens een tentoonstelling die in de Oude Kerk in Amsterdam van start gaat en daarna in een aantal andere monumentale kerken in Nederland te zien is.
Het project

Jan van IJken maakte van 1997 tot 2000 verschillende reizen door Polen, Oekraïne, Roemenië en Slowakije. Hij fotografeerde bedevaarten, kerkelijke feesten, liturgieën en processies en werd steeds weer getroffen door de overgave waarmee mensen - in soms uiterst moeilijke omstandigheden - blijven geloven.

De fotoserie verschijnt in boekvorm bij Uitgeverij Valkhof Pers in Nijmegen en bevat 55 zwart/wit foto´s met een inleiding door dr. B.J. Groen van het Instituut voor Oosters Christendom (f 39,50, ISBN 90 5625 102 3).

Reizende tentoonstelling van start in Amsterdam

In de Oude Kerk in Amsterdam is de fototentoonstelling te zien van zaterdag 24 maart t/m maandag 16 april 2001. Daarna reist de expositie langs de volgende plaatsen: Elleboogkerk Amersfoort (29 april t/m 27 mei), Grote Kerk Breda (1 t/m 24 juni), der Aa-kerk Groningen (1 t/m 29 juli), Laurenskerk Rotterdam (31 juli t/m 25 augustus) en kasteel Hernen bij Nijmegen (30 september t/m 28 oktober). De kerken zijn soms gesloten bij activiteiten. Meer informatie over data, openingstijden en bereikbaarheid vindt u via de website van de fotograaf: www.photo-projects.com of via de genoemde locaties.

De fotograaf

Jan van IJken is documentair fotograaf. Na een start als popfotograaf werkt hij sinds 1995 als freelance fotograaf aan verschillende projecten voor uiteenlopende opdrachtgevers. Zijn werk werd meerdere malen tentoongesteld, o.a. tijdens de expositie "Semana Santa in Sevilla" in 1996. De fotoserie over religie in Oost-Europa is zijn eerste grote documentaire project dat in boekvorm verschijnt.
 
 

 

Rorate Zoeken