Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Simonis: "oorlog is altijd verschrikkelijk"

"Een oorlog is altijd verschrikkelijk". Kardinaal Simonis sprak in het tv-programma Kruispunt vanuit Rome via de telefoon met Leo Fijen over de oorlog die begonnen is in Afghanistan.
De kardinaal heeft telefonisch contact gehad met verantwoordelijken binnen het Vaticaan die vertelden dat de Paus morgen, tijdens de ochtendsessie van de bisschoppensynode, met een verklaring zal komen ten aanzien van de aanvallen.

Volgens de kardinaal zou de Paus in zijn hart het liefst helemaal geen oorlog zien, maar weet de Paus ook dat het terrorisme een verschrikkelijke plaag is waartegen de wereld zich moet verdedigen. "Er moet ook gerechtigheid gebeuren", aldus de kardinaal.
Vanuit het perspectief van het christendom hoeven de gebeurtenissen absoluut niet de relatie tussen christenen en moslims te verstoren. Bin Laden, die op zondag een videoboodschap verspreidde, heeft het wèl over een godsdienstoorlog, en dat vindt de kardinaal "afschuwelijk". Bin Laden doet daarmee volgens de kardinaal de moslimwereld veel kwaad.
Kardinaal Simonis heeft zelf een oorlog meegemaakt en weet hoe verschrikkelijk een oorlog kan zijn en ook wat de gevolgen ervan zijn: "wie zijn er de dupe van? Dat zijn uiteindelijk toch de armen van de wereld, dat is een wet van Meden en Perzen, en dat vind ik verschrikkelijk".

De kardinaal heeft nog geprobeerd om zijn Amerikaanse collega's te bereiken, maar de lijnen met het Amerikaans college waar ze verblijven waren telkens bezet. De kardinaal vermoedt echter dat ze met een verklaring zullen komen zoals ze die al eerder hebben gegeven, namelijk dat de schuldigen gestraft moeten worden, maar dat een oorlog op grote schaal altijd vermeden moet worden. De kardinaal hoopt dat er geen onschuldige slachtoffers zullen vallen bij de aanvallen die nu op Afghanistan worden uitgevoerd.

<a href="http://www.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/rkk/kruispunt/sb.kruispunt.rm">Klik hier om de Kruispunt-uitzending van afgelopen zondagavond te zien</a> [<a href="http://scopes.real.com/real/player/player.html?src=nl_cp,rpchoiceintl_nl&lang=nl&dc=107106105">Realplayer</a>].
 
 

 

Rorate Zoeken