Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Kardinaal Simonis wijdt docent KTU tot diaken

Kardinaal Simonis wijdt docent KTU tot diaken
UTRECHT (RKnieuws.net) - Kardinaal Simonis heeft vrijdagavond in Schalkwijk dr. Henk J.M. Schoot tot diaken van het aartsbisdom Utrecht gewijd.
<img src="img.php?t=rkn_gfx&id=1252" align="left" border="1" hspace="5">Dr. H.J.M. Schoot (46 jaar) was van 1993 - 1998 studierector van het Ariënskonvikt, de priesteropleiding van het aartsbisdom Utrecht.
Hij is tevens bestuurslid van het Thomas Instituut Utrecht (TUI), dat zich bezig houdt met onderzoek naar de middeleeuwse theoloog Thomas van Aquino.

Momenteel is hij als docent verbonden aan de KTU. Naast zijn werkzaamheden aan de KTU was Henk Schoot al langere tijd als vrijwilliger actief in de H. Michaëlparochie in zijn woonplaats Schalkwijk. Hij is vice-voorzitter van het bestuur en lid van de parochievergadering. Zowel vanuit zijn werk aan de KTU als vanuit zijn werkzaamheden in de parochie is de roeping tot het diakonaat gegroeid.

Permanent diaken

Henk Schoot zal als permanent diaken worden geïncardineerd in het aartsbisdom Utrecht.
Een permanent diaken ontvangt zijn diakenwijding als blijvend, terwijl de transeunte diakens hun diakenwijding ontvangen als voorbereiding op de priesterwijding.

Eerste belofte

"Als je doceert over het geloof ga je je afvragen van waaruit je dat eigenlijk doet. En dan kom je vanzelf uit bij Christus", citeerde de kardinaal uit een brief van de wijdeling. Dat inzicht was het begin van een roepingsweg naar het diakonaat.

De nieuwe diaken zal naast zijn werkzaamheden aan de KTU en in de parochie ook enkele diakonale taken op zich nemen in het dekenaat 't Sticht. Kardinaal Simonis waarschuwde de echtgenote van de diaken hem er voor te behoeden dat hij niet teveel tijd aan zijn werkzaamheden besteedt. "Want", zo hield hij haar voor, "de eerste belofte geldt niet het diaconaat maar het huwelijk."
 
 

 

Rorate Zoeken