Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Massale pro-abortusdemonstratie in Washington

Massale pro-abortusdemonstratie in Washington
WASHINGTON (BBC/CNN/AP/RKnieuws) - Honderdduizenden mensen protesteerden zondag in Washington voor het recht op abortus en tegen de regering van president George Bush.
Volgens politiebronnen was er sprake van 500.000 tot 800.000 demonstranten. Het was daarmee de grootste demonstratie voor het recht op abortus sinds 1992.

Foetus heeft rechten

Het verzet was onder meer gekant tegen de nieuwe wetgeving die onder Bush is doorgevoerd, waarmee het ongeboren kind een rechtspersoon is geworden. Volgens de betogers wil Bush het recht op abortus beetje bij beetje afschaffen.

Bush leunt met het verkiezingsjaar op komst zwaar op de orthodox-christelijke groeperingen in Amerika, die fel anti-abortus zijn.

Tegendemonstratie

Tegelijkertijd was er in Washington ook een kleine tegendemonstratie. Tabitha Warnica (36), een van de anti-abortusdemonstranten die zelf twee abortussen achter de rug heeft, verzet zich tegen de schreeuw om een ´vrije keuze´ voor abortus: "Wij hebben niet de keuze te maken. God is de enige die kan kiezen."

Holocaust

De politie van Washington hield beide groepen gescheiden. Zestien anti-abortusactivisten werden opgepakt. Er deden zich verder geen ongeregeldheden voor.

Reacties

Tijdens de demonstratie liepen veel beroemdheden en vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen mee. Een kort overzicht met reacties:

Francis Kissling van Catholics for a Free Choice ('Katholieken voor een vrije keus'): "Jullie zullen onze roep voor een vrije keuze horen daveren totdat jullie alle vrouwen het recht geven hun eigen reproductieve keuzes te maken."

Kardinaal Francis George van Chicago: "Het is een groot schandaal dat er binnen de Democratische Partij geen pro-life lobby bestaat. Een partij die historisch gezien het altijd heeft opgenomen voor de zwaksten onder ons, blokkeert nu de vrije meningsuiting rond abortus."

"Ken je macht en gebruik die," aldus de republikeinse senator Nancy Pelosi van Californië. "Het is jullie keuze, niet die van politici."

Feministe Gloria Steinem vindt dat Bush op een lijn zit met moslimextremisten en het Vaticaan.

Democratisch senator voor New York Hillary Clinton verwees naar de uitspraak van het Constitutionele Hof van 1973, waarmee abortus gelegaliseerd werd. De regering is volgens haar "gevuld met mensen Roe Wade nog steeds de grootste ramp vinden die de constitutionele wet ooit heeft meegemaakt." Wade was de opperrechter onder wie de pro-abortuswetgeving werd goedgekeurd door het Hof.

Ook actrices Heather Thomas en Whoopi Goldberg liepen mee. (rv/fb)
 
 

 

Rorate Zoeken